Poradniki

Jak usunąć znajomego z FB - praktyczny poradnik

Błażej Wojciechowski
0

Z różnych względów decydujemy się na usunięcie jakiejś osoby z grona znajomych w mediach społecznościowych. Jednym z najczęściej używanych social mediów jest Facebook - i to bardzo często właśnie na platformie Mety mamy najwięcej znajomych.

Usunięcie znajomego z Facebooka często sprawia trochę problemów, chociaż w istocie nie jest to ani trochę trudne i zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli chcecie pozbyć się kogoś z grona znajomych, lecz nie wiecie jak to zrobić - ten poradnik jest właśnie dla Was.

Jak usunąć znajomego z FB, by o tym nie wiedział

Zacznijmy od tego, jak usunąć znajomego na Facebooku. Wystarczy wyszukać wybraną osobę na platformie Mety i wejść na jej profil. Jeśli posiada się tę osobę w gronie znajomych, po prawej stronie (lub na środku - jeśli całą procedurę wykonujemy w aplikacji na smartfonie) będzie widnieć małe okienko z napisem “Znajomi”. Obok niego widoczne jest “Wyślij wiadomość”, co przenosi nas oczywiście do Messengera.

Jeśli chcemy usunąć znajomego, należy kliknąć na opcję “Znajomi”. Wtedy wyświetli się mała lista możliwości, które możemy z tego poziomu wybrać. Pierwszą opcją jest “Ulubione”, lecz to całkowita odwrotność tego, co chcemy zrobić. Kolejne opcje to “Edytuj listę znajomych” oraz “Przestań obserwować”. Nas jednak interesuje ostatnia pozycja, czyli “Usuń z grona znajomych”.

Czytaj też: Jak zmienić nazwę strony na FB

Kiedy wybierzemy tę opcję, Facebook wyświetli jeszcze prośbę o potwierdzenia wykonania operacji - to jest oczywiście przydatne, jeśli byśmy wybrali tę opcję przypadkowo. Oczywiście na tym etapie musimy potwierdzić operację i… gotowe! Wybrana osoba nie jest już naszym znajomym.

Jeśli chodzi o widoczność operacji - osoba, którą usuwamy z grona znajomych, nie dostanie o tym żadnego powiadomienia. Jeśli jednak odwiedzi nasz profil, wyświetli jej się opcja “Dodaj do grona znajomych”, co oczywiście świadczy o tym, że w danej chwili nie ma nas w znajomych. Da się więc to sprawdzić, lecz samo usunięcie nie spowoduje wysłania żadnego powiadomienia.

Jak usunąć znajomego z grupy na FB?

Często chcemy usunąć znajomego z grupy na Facebooku. Niestety - jeśli grupa nie należy do nas lub nie jesteśmy administratorem w danej grupie, nie jesteśmy w stanie zarządzać użytkownikami. Jedyną możliwością jest wtedy zwrócenie się do administratora z prośbą o usunięcie danej osoby, lecz jeśli nie złamała regulaminu, raczej okaże się to niemożliwe.

Jeśli jednak spełniamy podane warunki, które pozwolą usunąć użytkownika z grupy, jest to bardzo prosta procedura. Kiedy jesteśmy na profilu grupy, należy wybrać opcję “Zobacz informacje o grupie”. Następnie wybieramy “Członkowie”. W tym miejscu musimy znaleźć członka grupy, którego chcemy usunąć i kliknąć na ikonę trzech kropek obok profilu osoby. W tym miejscu należy wybrać opcję “Usuń z grupy” lub “Zablokuj członka”.

Sprawdź też: Jak usunąć stronę na Facebooku

Jak usunąć i zablokować znajomego z FB?

Samo usunięcie znajomego z Facebooka oczywiście nie zablokuje danej osoby - ta nadal będzie mogła do nas pisać na Messengerze lub wysyłać kolejne prośby o dodanie do znajomych. W przypadku w którym chcemy całkowicie usunąć daną osobę z Facebooka, należy ją zablokować.

W tym celu musimy wyszukać wybraną osobę i kliknąć ikonę trzech kropek, która znajduje się obok wcześniej wspomnianej opcji “Znajomi” lub pod nią.

Wtedy należy wybrać opcję na samą dole, czyli “Zablokuj”. Po potwierdzeniu operacji wybrana osoba nie będzie mogła już wysyłać do nas wiadomości, wyświetlać nasze komentarze na Facebooku czy pisać wiadomości na Messengerze. Ponownie - znajomy nie dostanie o tym powiadomienia, lecz będzie w stanie to zauważyć przez fakt, że nie będzie w stanie nas wyszukać.

Sprawdź też: Jak usunąć relację z FB

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu