Poradniki

Jak usunąć relację z Facebooka na telefonie - poradnik krok po kroku

Konrad Kozłowski
0

Podobnie jak na Snapchacie teraz na Facebooku można udostępniać relacje. Jak usunąć relację z Facebooka na telefonie, by przestała się wyświetlać?

Udostępnianie treści jako relacja to bardzo popularna metoda dzielenia się informacjami na swoim profilu. Na takiej platformie jak Facebook nie było to popularne, ale za sprawą możliwości przekazywania relacji z Instagram na Facebook dociera się do innych znajomych.

Relacje są dostępne na Facebooku przez 24 godziny od momentu dodania, a my mamy nawet możliwość sprawdzenia jak wiele osób je wyświetli. Kiedyś relacje można było wygodnie przeglądać w Messengerze, znajdowały się na szczycie listy kontaktów, ale Facebook zmienił zdanie i umieścił je w dedykowanej sekcji. Od wtedy nie przeszkadzają one użytkownikom niezainteresowanym relacjami, chcącymi tylko porozmawiać przez komunikator.

Jak usunąć relacje z archiwum FB?

By usunąć aktywną relację, należy przejść do niej w aplikacji Facebooka na telefonie, a następnie w prawym górnym rogu nacisnąć na wielokropek (...), by ukazało się kontekstowe menu. W następnym kroku po prostu klikamy "Usuń..." lub "Zarchiwizuj...", jeżeli chcemy, by relacja zniknęła z aktualnie dostępnych, ale pozostała zapisana w archiwum, do którego tylko my mamy dostęp.

Polecamy: Jak wyłączyć aktywność na FB

W archiwum relacji możemy przejrzeć wszystkie dotychczas udostępnione materiały. By usunąć konkretne zdjęcie, grafikę lub wideo po prostu klikamy w nie i wybieramy w prawym górnym rogu ekranu wielokropek (...) i z listy wybieramy "Usuń tę relację". Nie była ona już widoczna dla innych osób, a teraz nie będzie znajdować się w archiwum relacji na Facebooku.

Czy można tymczasowo usunąć relacje z FB?

Niestety nie. Usunięcie relacji z naszego profilu oraz z archiwum jest nieodwracalne. Jedynym sposobem na ponowne wyświetlenie danej relacji na profilu lub umieszczenie jej w archiwum jest ponowne dodanie danej treści. Niektórzy zapisują wszystkie udostępniane relacje na swoim telefonie, by w razie potrzeby móc je ponownie dodać. Facebook testował i wprowadził tymczasowe zdjęcia profilowe, ale nie można schować/usunąć tymczasowo relacji z naszego profilu.

Jak usunąć relacje na żywo z FB?

Jeśli prowadziliście relację na żywo przez aplikację Facebooka lub za pomocą webowej wersji w przeglądarce, to mogliście ją zapisać do ponownego odtworzenia. Jeśli tak zrobiliście, to macie teraz do wyboru kilka możliwości. Zmieniając widoczność posta możecie ograniczyć dostęp do materiału, np. do wąskieg/wybranego grona znajomych lub ustawić widoczność tylko dla siebie. Jeżeli chcecie pozbyć się zapisanej relacji na żywo z Facebooka, to zrobicie to w tym samym miejscu - każdy post na Facebooku posiada skrót w prawym górnym rogu do kontekstowego menu, na którym widnieje możliwość zmiany widoczności posta lub opcja jego usunięcia.

Sprawdź też: Jak pobrać film z FB

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu