Netflix

Koniec współdzielenia kont już bliski. Przenoszenie profili na Netflix dostępne dla każdego

Grzegorz Ułan
65

Wszystko wskazuje na to, że to już koniec tylko zapowiedzi. Netflix szykuje się do globalnej blokady współdzielenia kont i korzystania z jednego konta przez osoby nie mieszkające w jednym gospodarstwie domowym.

Koniec testów funkcji przeniesienia profilu na Netflix

Netflix ogłosił właśnie na swojej stronie udostępnienie wszystkim użytkownikom na całym świecie funkcji przenoszenia profili. Początkowo była ona testowana w Chile, Kostaryce oraz Peru, pisaliśmy Wam o tym w marcu tego roku (więcej o tym w tym tekście).

W dużym skrócie - użytkownicy Netfliksa w tych krajach, mogli skorzystać z opcji dodania do swoich kont innych osób, które nie mieszkają w jednym gospodarstwie domowym, za około 12,90 zł miesięcznie. Druga funkcja, która została im udostępniona to właśnie możliwość przeniesienia profili osób spoza gospodarstwa domowego do nowych płatnych w pełnym zakresie kont.

Funkcja przeniesienia profilu na Netflix do nowego konta dla wszystkich

Najwyraźniej testy wypadły pomyślnie, bo tej funkcji doczekali się już wszyscy użytkownicy Netfliksa. W komunikacje swym Netflix tłumaczy tę funkcję dość enigmatycznie, iż przydatna będzie w przypadku przeprowadzki czy zakończenia relacji, aby każdy mógł zabrać ze sobą swój profil do nowego - płatnego konta.

Takie zmiany w życiu są nieodłączne od zarania dziejów, a już na pewno od pojawienia się Netfliksa, od kiedy to dość otwarcie współdzielenie kont było pochwalane przez twórców tego serwisu. Jednak dopiero teraz tak prosta funkcja pojawia się na kontach użytkowników.

Przeniesienie profilu Netflix - szczegóły

Co będziemy mogli przenieść do nowego konta? Praktycznie wszystko, co jest na nim zapisane - personalizowane rekomendacje, historię oglądania, Moja lista, zapisane gry czy inne drobniejsze ustawienia.

 

Sam proces ma być prosty i szybki, wystarczy w zakładce z profilami kliknąć opcję przeniesienia profilu, po czym założyć nowe konto - no i je opłacić, a nasz profil automatycznie przetransferuje się do nowego miejsca.

Funkcja przeniesienia profilu udostępniona została dziś na całym świecie i będzie sukcesywnie udostępniana wszystkim użytkownikom tego serwisu streamingowego. Prawdopodobnie kolejnym krokiem będzie więc wspomniana na początku blokada współdzielenia kont poza gospodarstwo domowe, do czego Netflix przygotowuje już wszystkich od dłuższego czasu.

Co, jeśli nie przeniesienie profilu na Netflix?

Jeśli nie zdecydujemy się na przeniesienie profilu do nowego konta. Opcja logowania się do współdzielonego konta może zostać zablokowana. Utracimy wówczas swoją listę filmów i seriali, rekomendacje czy historię oglądania.

Osoby, które współdzieliły do tej pory najdroższy pakiet Premium za 60 zł dajmy na to z czterema osobami spoza gospodarstwa domowego, płaciły dotychczas za niego po 15 zł miesięcznie. O takiej kwocie będziemy prawdopodobnie mówili w Polsce, w przypadku pakietu na Netflix z reklamami, który zostanie udostępniony w niektórych krajach już 3 listopada.

Podejrzewam jednak, że nie zdecydują się na niego osoby, które korzystały do tej pory w tej cenie z braku reklam czy najwyższej jakości filmów i seriali. Pozostanie im więc wykupienie z osobna własnego pakietu Premium lub przeniesienie się do innego serwisu streamingowego w niższej cenie.

Na koniec pocieszająca informacja - od listopada w pakiecie Podstawowym w miejsce jakości SD odtwarzanych treści wideo, pojawi się jakoś HD, warto więc będzie rozważyć wykupienie własnej subskrypcji w tym pakiecie, zamiast współdzielonego konta Premium.

Źródło: Netflix.

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu