Poradniki

Jak wyłączyć status aktywności na FB? Krótka instrukcja

Błażej Wojciechowski
0

Wiele osób lubi przeglądać Facebooka i spędza czas na przykład dyskutując na grupach. W międzyczasie można prowadzić rozmowy przez Messengera, ale nie zawsze mamy na to czas i ochotę. Wtedy warto wyłączyć swoją aktywność, by inni nie wiedzieli, że jesteśmy dostępni.

Jak wyłączyć aktywność na FB na telefonie?

Jeśli korzystamy z aplikacji Facebooka na telefonie, to nie ma potrzeby ani sposobu wyłączenia aktywności, ponieważ ta funkcja zarezerwowana jest dla aplikacji Messenger. Przy każdym jej otwarciu stajemy się dostępni i to tam należy wyłączyć naszą aktywność. By to zrobić przechodzimy do ustawień (tapnijcie w avatar swojego profilu), a później na liście znajdźcie pozycję “Status aktywnośći”. W następnym kroku możecie odznaczyć “Informuj o mojej aktywności”, a wtedy inni użytkownicy nie będą widzieć czy i kiedy ostatnio byliście aktywni na Facebooku.

Jak wyłączyć aktywność na FB na komputerze?

Po wielu zmianach w organizacji strony, by wyłączyć aktywność na Facebooku na komputerze należy nacisnąć na ikonę Messengera w prawym górnym rogu ekranu. Później na rozwiniętej liście wybieramy wielokropek, który uaktywni dodatkowe menu. Tutaj w dolnej części widnieje napis “Wyłącz status aktywności” - klikamy na niego. Jeżeli w menu widoczna jest pozycja “Włącz status aktywności”, to znaczy, że nasza aktywność już jest wyłączona.

Jak wyłączyć aktywność na FB dla konkretnej osoby?

Istnieje także możliwość wyłączenia wyświetlania statusu aktywności dla konkretnych użytkowników. By to zrobić, należy włączyć status aktywności (jeśli był wyłączony) i wybrać “Wyłącz status aktywności” na stronie Facebooka (ikona Messengera, wielokropek, rozwijane menu). Wtedy wyświetlone zostanie dodatkowe okienko, w którym możemy wskazać jedną z opcji. Nas interesuje ta ostatnia: “Wyłącz status aktywności tylko dla wybranych kontaktów…”. Po jej wybraniu możemy wskazać na liście konkretne osoby, dla których nasz status nie będzie widoczny. Zatwierdzamy wybór klikając na “OK” i gotowe.

Sprawdź też: Jak usunąć relacje z FB

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu