Artykuł sponsorowany

Urządzasz kuchnię i szukasz piekarnika? Oto nasze propozycje

Redakcja Antyweb
Urządzasz kuchnię i szukasz piekarnika? Oto nasze propozycje
Reklama

Dziś na rynku mamy zaskakująco dużo opcji, jeżeli chodzi o wyposażenie naszej kuchni w sprzęt AGD. Piekarnik gazowy, elektryczny czy parowy? Z funkcją mikrofali, bądź bez. W zabudowie czy nie? Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety.

Robienie remontu i renowacji to niezwykle trudne zadanie, ponieważ trzeba myśleć o każdym, nawet najdrobniejszym detalu, który może mieć znaczenie, jeżeli mówimy o późniejszym użytkowaniu mieszkania. Niektóre wybory, jak materiały z których wykonane będą poszczególne elementy wystroju, czy dobór kolorów, są oczywiste, jednak kiedy przychodzi do wyboru elektroniki, sprawy zaczynają się komplikować. Dziś bowiem każde urządzenie AGD możemy dostać w wielu różnych wersjach, które różnić się będą od siebie nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim – funkcjami, możliwościami i potencjalnym zastosowaniem. Dlatego też w przypadku kluczowych elementów warto się dobrze zastanowić, do czego tak naprawdę chcemy je wykorzystać i jak będziemy je użytkować, by rozsądnie wydać pieniądze na sprzęt, który dobrze nam posłuży.

Reklama

Jednym z miejsc, w którym taki dylemat może mieć miejsce jest oczywiście kuchnia. Tutaj mamy bowiem szereg sprzętów AGD, które swoje funkcjonalności rozwijały przez lata. Takim urządzeniem jest chociażby piekarnik. W tym segmencie liczba możliwości i konfiguracji jest naprawdę spora, więc nie dziwne, że większość ludzi nie wie nawet, czym różnią się od siebie poszczególne modele i jak te różnice mogą wpływać na potencjalne użytkowanie sprzętu. Oto krótkie zestawienie najpopularniejszych wariantów, które możecie spotkać, wybierając egzemplarz do swojej kuchni.

Piekarniki elektryczne – nowoczesne i eleganckie

Dziś piekarnik elektryczny to jedna z najpopularniejszych kategorii urządzeń AGD. I nie ma się co dziwić. Czasy, w których te urządzenia były obowiązkowo zespolone z palnikami gazowymi i nie wyglądały zbyt atrakcyjnie, minęły już dawno. Teraz piekarniki elektryczne projektowane są z myślą nie tylko o funkcjonalności, ale i estetyce. Dzięki zasilaniu elektrycznemu można je bowiem wkomponować w każe miejsce w kuchni, bez martwienia się o to, czy będziemy w stanie doprowadzić tam przyłącze gazowe.

Dodatkowo, dzięki precyzyjnej kotroli temperatury, takie modele zazwyczaj oferują całą gamę ustawień i trybów, dzięki którym codzienna praca w kuchni będzie znacznie łatwiejsza. Mamy tu szereg funkcjonalności, jak chociażby tryb dostosowany do konkretnych potraw (jak np. wypiekanie chleba). Elektryczny piekarnik to także duży zakres temperatur i szybsze nagrzewanie się, dzięki czemu także jesteśmy w stanie oszczędzić sporo energii. Jeżeli jesteście ciekawi, jakie modele są obecnie dostępne na rynku, możecie sprawdzić to tutaj.

Piekarnik gazowy – dla lubiących tradycje

Popularność piekarników elektrycznych nie oznacza jednak bynajmniej tego, że ich gazowe odpowiedniki odchodzą do lamusa. Nic z tych rzeczy. Wciąż dużo ludzi nie wyobraża sobie przygotowywania potraw w inny sposób. To właśnie ogrzewanie gazowe pozwala nadać niektórym potrawom specyficznego charakteru, a dzięki nowoczesnej technologii takie piekarniki również nie ustępują innym pod kątem funkcji.

Mamy tutaj bowiem najnowsze podzespoły, pozwalające im znajdować się w najlepszej klasie energetycznej, zaawansowane sensory pomiaru temperatury, funkcje termoobiegu czy różnorakie tryby, jak chociażby rozmrażanie, grill czy rożen. Urządzenia te mogą pochwalić się także dużą pojemnością wewnętrzną, w okolicach 60 litrów, dzięki czemu przygotowanie kilku potraw naraz nie stanowi wyzwania. Po więcej informacji odnośnie tego, jakie piekarniki gazowe są obecnie na topie, kliknij tutaj.

Piekarnik parowy – dla tych, którzy chcą żyć zdrowo

Wielokrotnie zapewne słyszeliśmy, że gotowanie na parze jest najzdrowsze, ponieważ pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych w naszych potrawach, jednocześnie nie wprowadzając do naszej diety szkodliwych substancji powstających w innych procesach obróbki termicznej. I to jak najbardziej jest prawdą. Dodatkowo, w tym wypadku możemy używać mniej tłuszczu czy oleju, co jeszcze bardziej podnosi jakość naszych potraw. Dlatego też nie dziwi fakt, że w ostatnim czasie popularność to właśnie piekarniki z możliwością sterowania parą wodną o wysokiej temperaturze zyskują bardzo dużą popularność.

Takie urządzenia mają chociażby możliwość gotowania potraw na parze w bardzo wygodny sposób, a także – przyrządzania dań metodą sous vide w szczelnie zamkniętych torebkach foliowych. Dzięki wyposażeniu w dysze parowe, takie sprzęty mają także możliwość automatycznego i samoczynnego czyszczenia się, co z pewnością docenią ci, którzy wiedzą, jak trudno jest czasem taki piekarnik doczyścić. Sprawdź, jakie piekarniki parowe są obecnie najpopularniejsze na rynku.

Reklama

Piekarnik z funkcją mikrofali – warto czy nie?

Każdy z nas ma momenty, w których się gdzieś spieszy. W dzisiejszych czasach brak chwili na przygotowanie potrawy nie jest niczym wyjątkowym, dlatego duża część z nas przynajmniej raz na jakiś czas korzysta z przygotowanych wcześniej (bądź kupionych) dań. Te z kolei najlepiej i najszybciej jest podgrzać w kuchence mikrofalowej, a część z kupowanych w sklepach dań jest stworzona właśnie z myślą o użyciu w mikrofali.

Dlatego właśnie w kuchni obok piekarnika powinna znaleźć się mikrofala. Co jednak, jeżeli nie chcemy kupować dwóch oddzielnych sprzętów, które dodatkowo zajmowałyby całkiem sporo miejsca? Rozwiązaniem tego problemu jest piekarnik z wbudowaną funkcją mikrofali. Takie sprzęty to często najnowocześniejsze urządzenia na rynku, a więc możemy tu spodziewać się szeregu dodatkowych funkcji, jak chociażby możliwość sterowania za pomocą aplikacji w smartfonie. Po więcej informacji o tym, które piekarniki z funkcją mikrofali warto wybrać, kliknij tutaj.

Reklama

Kluczowe pytanie – z zabudową czy bez?

Jak już wspomniane zostało wcześniej, kiedyś praktycznie wszystkie piekarniki, ze względu na swoje wymiary i ograniczenia konstrukcyjne, były jednostkami wolnostojącymi. Od lat jednak nie ma już takiej potrzeby, ponieważ dzięki nowoczesnej technologii budowy takich jednostek, praktycznie każdy piekarnik ma możliwość pełnej zabudowy. Co to oznacza?

Przede wszystkim takie urządzenia można wpasować w dowolne miejsce w kuchni. Czy chcemy mieć piekarnik pod płytą grzewczą, czy też w jednym z tzw. „słupków” – nie ma żadnego problemu. Takie rozwiązanie nie tylko oszczędzi miejsce, ale też – pozwoli wpasować piekarnik w estetykę całego pomieszczenia, ponieważ czasy, w których kuchnie były funkcjonalne, ale mało estetyczne, minęły bezpowrotnie. Dziś na rynku znajduje się wiele różnych modeli nadających się do zabudowy – zobacz, które są najlepsze.

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu

Reklama