Komunikatory

Signal pozwoli zachować rozmowy nawet po zmianie numeru telefonu

Kamil Świtalski
0

Po latach Signal doczekał się nowej opcji. Nareszcie można zmienić przyporządkowany do konta numer telefonu.

Signal jest jednym z komunikatorów, które w dobie dyskusyjnych zmian w regulaminie najpopularniejszych usług rośnie jak na drożdżach. Każda godzina niedziałającego Messengera czy WhatsAppa to tysiące nowych użytkowników. Czy jest równie fajny, wygodny i bezproblemowy co rozwiązania na wyciągnięcie ręki milionów? Nie. Ale nie zmienia to faktu, że komunikator stale się rozwija i z każdym rokiem jest coraz bardziej przyjazny. I elementy które jeszcze kilka lat temu wydawały się kompletnie poza jego zasięgiem, teraz stają się rzeczywistością.  Jak zmiana numeru telefonu!

Zmiana numeru w komunikatorze Signal. Jakie warunki trzeba spełnić, by z niej skorzystać?

Aby móc zmienić numer telefonu w komunikatorze Signal, przede wszystkim należy korzystać z najnowszej wersji aplikacji (co najmniej 5.27.1 na iOS, lub 5.30.06 na Androidzie). Ponadto na oficjalnej stronie pomocy czytamy też, że zmienić numer telefonu możemy jeśli:

  • możemy wysyłać i otrzymywać wiadomości Signal na telefonie z naszym starym numerem;
  • zatrzymujemy telefon i zmieniamy numer telefonu.

Teraz jeżeli chcemy zmienić numer na tym samym telefonie przechodzimy do Ustawień -> Konto, a następnie wybieramy opcję "Zmień numer telefonu". Następnie wpisujemy nasz stary numer oraz nowy numer, a później potwierdzamy wszystkie dane. Pozostałe instrukcje będą wyświetlane na ekranie urządzenia, należy za nimi podążać, by sfinalizować cały proces.

Sprawy dla wielu komplikują się w chwili, kiedy nie mamy dostępu do starego numeru telefonu. W takiej sytuacji w aplikacji usuwamy konto — by wymazać całą historię rozmów. Teraz pozostaje nam w najlepszej sytuacji... zarejestrować nowe konto, poinformować znajomych o zmianie — no i nic lepszego nie wymyślimy. Plus jest taki, że po skasowaniu starego konta, nie zostaną na nie dostarczone żadne wiadomości. Jeżeli zaś zdarzy się tak, że ktokolwiek zarejestruje nasz poprzedni numer w komunikatorze, to spokojnie: nie będzie on miał dostępu do naszych poprzednich rozmów. Cała historia zostanie wymazana, zaś nasze kontakty zostaną poinformowane o tym, że zmieniono numer bezpieczeństwa. A czym jest takowy?

Każda indywidualna rozmowa Signal posiada unikalny numer bezpieczeństwa , który pozwala Ci zweryfikować bezpieczeństwo Twoich wiadomości i połączeń telefonicznych z określonymi kontaktami.

Weryfikacja numerów bezpieczeństwa jest dobrą praktyką bezpieczeństwa dla wrażliwej komunikacji. Jeśli numer bezpieczeństwa został oznaczony, jako zweryfikowany, każda zmiana musi zostać ręcznie zatwierdzona, zanim będzie można wysłać nową wiadomość.

Signal informuje Cię zawsze, gdy numer bezpieczeństwa uległ zmianie. To pozwala użytkownikom sprawdzić prywatność swojej komunikacji i pomaga chronić przed próbami ataków typu man-in-the-middle.

Powiadomienie, dotyczące numeru bezpieczeństwa, jest najczęściej wyświetlane, gdy kontakt zmienia telefon na nowy lub ponownie instaluje Signal, ale te działania nie zawsze powodują zmianę numeru bezpieczeństwa. Jeśli jednak numer bezpieczeństwa zmienia się często lub nieoczekiwanie, może to być znak, że coś jest nie w porządku.

 

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu