19

Przekaż Google instrukcje, co ma zrobić z kontem po Twojej śmierci

To, jak usunąć konto za życia, pobrać swoje dane itp. wiedziałem od dawna, ale że można już ustawić je do usunięcia po śmierci pierwsze słyszę. Dopiero dziś, przeglądając Hacker News trafiłem na takową instrukcję, którą się dzielę z Wami.

Może to nowa opcja w ustawieniach konta Google i też o niej pierwszy raz słyszycie, może jest od dawna, niemniej to nie jest temat, o którym myślimy na co dzień i szukamy po sieci ustawień, co ma się stać z naszym cyfrowym życiem po naszej śmierci, a wydaje się, ze jednak powinniśmy o to zadbać zawczasu.

Konto Google i konto Facebook posiada większość internautów w Polsce, zostawiamy tam sporo danych, wiadomości czy zdjęć, więc jeśli możemy zadecydować, co się ma z nimi stać po naszej śmierci chyba warto to ustawić.

Zobacz też: Ustawienia konta Facebook do usunięcia po śmierci.

Ustawienia konta Google do usunięcia po śmierci znajdziecie na stronie: myaccount.google.com w zakładce Prywatność i personalizacja.

Właściwe ustawienia znajdują się w trzeciej sekcji od dołu, tam gdzie macie opcję usunięcia konta Google i pobrania swoich danych – Zaplanuj, co ma się stać z Twoim kontem, gdy przestaniesz korzystać z konta.

W menadżerze nieaktywnych kont mamy trzy ustawienia, w których możemy zadecydować, kiedy Google może uznać, że nasze konto jest nieaktywne, kogo ze znajomych czy rodziny poinformować o tym i jakie dane z naszego konta im udostępnić oraz czy nasze nieaktywne konto ma zostać usunięte.

W ustawieniach czasu, po upłynięciu którego Google ma uznać nasze konto za nieaktywne, mamy do wyboru cztery opcje – 3 miesiące (domyślne), pół roku, rok i półtora roku (wybrałem tą ostatnią opcję).

Nie oznacza to jednak, że nawet jeśli wybierzemy którąś z tych opcji, procedura usunięcia zaczyna być od razu uruchamiana, po jego upłynięciu. Google najpierw kilkakrotnie przed tym terminem będzie próbował się z nami kontaktować na wskazany w ustawieniach poniżej numer telefonu lub adres e-mail, z informacją o zbliżającym się ustawionym przez nas czasem nieaktywności.

Następna opcja, to powiadomienie najbliższych o usunięciu konta Google, tutaj możemy wskazać konkretne dane, które każdej z tych osób chcielibyśmy udostępnić po śmierci i do każdej z nich napisać dodatkową wiadomość. To było najtrudniejsze, ale napisałem ją do trzech bliskich mi osób (maksymalnie można wskazać 10 takich osób), jednak bez wskazywania danych do udostępnienia, tylko z informacją o ich usunięciu, by się nie martwili, że moje dane będą gdzieś hulać po sieci później.

Dodatkowo, możemy ustawić automatyczną odpowiedź na Gmailu, która będzie wysyłana do osób, które będą się z nami kontaktować ta drogą, kiedy nasze konto Google będzie już nieaktywne. Najlepiej zaznaczyć tu tylko osoby z naszej listy kontaktów.

W ostatniej zakładce możemy zaznaczyć opcję, po której nasze dane w Google zostaną usunięte, po tym jak stanie się ono nieaktywne. Jeśli wcześniej zaznaczyliśmy udostępnienie bliskim do pobrania niektórych danych, będą one miały na to czas – 3 miesiące, po tym okresie zostaną usunięte.

Na koniec weryfikujemy nasze ustawienia i zatwierdzamy ustalony z Google plan, na wypadek naszej śmierci. W każdej chwili możemy do niego wrócić, edytować, poprawić lub wyłączyć.