Startups

Cogg MKR1 pozwoli szybko i bez problemu zaparzyć przepyszną kawę w każdych warunkach

Kamil Świtalski
Cogg MKR1 pozwoli szybko i bez problemu zaparzyć przepyszną kawę w każdych warunkach
Reklama

Wkrótce na rynku ma pojawić się nowe, rewolucyjne, narzędzie do parzenia kawy. Czym jest Cogg MKR1?

Dobra kawa to podstawa. Daleko do mi do kawowego snoba, dla którego pół stopnia Celsjusza przy zalewaniu porannej kawy robi różnicę, ale przyznaję — rozpuszczalna u mnie nie zadziała. Od lat jestem miłośnikiem kawy nazywanej speciality: możliwie jak najświeższej prosto z palarni, solidnej gatunkowo. Najlepiej: zaparzonej w formie przelewu. Od kiedy nauczyłem się pić kawę bez mleka, to właśnie mój ulubiony sposób — i ze sporym zainteresowaniem śledzę rynkowe nowinki w temacie. Kilka dni temu napisali do nas twórcy Cogg Coffee. To polsko-brytyjska firma, która chciałaby zrewolucjonizować parzenie kawy. Oferując proste narzędzie, które ma pozwolić parzyć pyszną kawę. Bez skomplikowanych dodatków, bez tajemnej wiedzy.

Reklama

Cogg MKR1 — przepiękne narzędzie, które ma pozwolić parzyć pyszną kawę

Skontaktował się z nami Jan, nasz Rodak maczający palce w projekcie:

Całe urządzenie jest niewielkie, przenośne, całkowicie analogowe, z minimalną ilością ruchomych części (by jak najmniej mogło pójść źle) - wszystko zbędne wyrzuciliśmy - zaprojektowane tak, by możliwie w każdych warunkach (biuro, las, dom, itd.) zapewnić ten sam poziom parzenia kawy. Zawsze świeżo, zawsze tak samo i szybko. Bezstresowo, w ok. 2,5 minuty, bez zbędnych czynności. W skrócie chodzi o to, by poziom skomplikowania i zaangażowania podczas parzenia kawy sypanej był podobny, do tego potrzebnego przy kawie rozpuszczalnej. Uzyskaliśmy to poprzez zastosowanie "podwójnego filtrowania" - co dodatkowo zapewnia łatwe mycie. Cały produkt wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej z przegrodą próżniową - by powierzchnia zewnętrzna nie nagrzewała się w trakcie parzenia.

Cogg MKR1 ma być inspirowany jedną z azjatyckich technik parzenia kawy, która opiera się na woreczkach do parzenia kawy. Możliwe, że trochę się spóźniłem — bo mimo że swoje na tamtym kontynencie spędziłem, odwiedziłem dziesiątki kawiarni, to ze wspomnianą techniką nigdy się nie spotkałem. W Japonii od dawna trwa już trzecia fala kawowej rewolucji zdominowana przez alternatywne techniki, a woreczki do parzenia kawy kojarzą mi się zdecydowanie ze Stanami Zjednoczonymi. To w tamtejszych hotelach często czekały na mnie "kawy ekspresowe", parzone w analogiczny sposób, jak herbaty w torebkach.

Cogg MKR1 to narzędzie które łączy w sobie zaparzacz do kawy z kubkiem, czyniąc z niego kompleksowe rozwiązanie zarówno w domu, jak i w podróży. Całość wykonana jest ze stali nierdzewnej, co ma zapewniać trwałość konstrukcji. Do parzenia nie będą potrzebne żadne filtry czy dodatkowe akcesoria. Wygląda ciekawie — i choć pewnie sam nie zrezygnuję ani ze swojego V60, ani Aeropressu, to bardzo chętnie przetestowałbym takie urządzenie — zwłaszcza w podróży. Ekipa COGG wkrótce będzie startować z kampanią na Kickstarterze — jeżeli lubicie dobrą kawę i jesteście ciekawi jak ich sprzęt wypada w praktyce, warto dopisać się do listy mailingowej na oficjalnej stronie.

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu

Reklama