Moje przemyślenia

Wreszcie można udostępniać zasoby Dropboxa osobom które nie mają w nim konta

GM
Grzegorz Marczak
25

Dropbox znowu coś poprawia i każda z tych poprawek mnie cieszy. Tym razem wprowadzili możliwość przesłania linku do pliku lub całego folderu osobom, które nie mają konta w serwisie (doprecyzuję, że chodzi o zasoby poza katalogiem publicznym). Nie muszę chyba tłumaczyć jak bardzo ułatwi to dzielenie...

Dropbox znowu coś poprawia i każda z tych poprawek mnie cieszy. Tym razem wprowadzili możliwość przesłania linku do pliku lub całego folderu osobom, które nie mają konta w serwisie (doprecyzuję, że chodzi o zasoby poza katalogiem publicznym). Nie muszę chyba tłumaczyć jak bardzo ułatwi to dzielenie się naszymi danych z Dropboxa. Do tego dla niektórych typów danych mamy od razu ich podgląd (na przykład zdjęcia, video czy nawet dokumenty) na specjalnie do tego celu przygotowanej stronie.

W przypadku innych danych możemy je po prostu pobrać na dysk, nie ma bowiem możliwość ich edycji przy tego typie udostępniania. Kiedy korzystać z takiej opcji dzielenia się informacjami? Przede wszystkim kiedy chcemy dać komuś podgląd do informacji. W przypadki współpracy nad dokumentami czy potrzebą edycji dokumentów korzystamy z funkcji klasycznego udostępniania.

Bardzo fajnie można wykorzystać tę opcję razem z możliwością ładowania zdjęć bezpośrednio z kamery do dropboxa. Wystarczy udostępnić znajomym wybrany folder a później wgrywać do niego coraz to nowsze zdjęcia. Proste, łatwe i przyjemne. Warto jednak pamiętać, że jeśli nasz znajomy wyśle komuś link do naszego katalogu to zobaczy on wszystko co jest tam dostępne. Nie ma bowiem żadnej ochrony hasłem ani innych mechanizmów zabezpieczających. Jest to pewnie dla większości oczywiste ale warto o tym pamiętać.

Jedyne co mnie zastanawia jak się wycofać z takiego udostępniania? Kasujemy czy też zmieniamy nazwę katalogu/pliku?

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu

Więcej na tematy:

Dropbox