7

Uważajcie przy usuwaniu folderów w Google Drive

Foldery, z których korzystamy na co dzień na komputerach, służą nam do porządkowania plików, gromadzenia kolekcji zdjęć, filmów, muzyki, no i różnego rodzaju dokumentów. Często w ramach tych folderów, również w celu utrzymania porządku, przenosimy pomiędzy nimi swoje pliki, kasując przy tym już niepotrzebne foldery. Wczorajsza uwaga, co do usługi usuwania folderów w Google Drive, […]

Dokument testowy 1   Dysk Google
Foldery, z których korzystamy na co dzień na komputerach, służą nam do porządkowania plików, gromadzenia kolekcji zdjęć, filmów, muzyki, no i różnego rodzaju dokumentów. Często w ramach tych folderów, również w celu utrzymania porządku, przenosimy pomiędzy nimi swoje pliki, kasując przy tym już niepotrzebne foldery.

Wczorajsza uwaga, co do usługi usuwania folderów w Google Drive, którą zgłosił w Grupach dyskusyjnych Google jeden z użytkowników, udowadnia, że nie zawsze usługi dysków sieciowych są tożsame z tymi lokalnymi i należy mocno uważać przed podobnymi operacjami w chmurze.

Wspomniany użytkownik przeprowadził mały test, który również sprawdziłem, a w wyniku otrzymałem taki sam rezultat. Stworzyłem dwa testowe foldery i zapisałem w nich ten sam dokument. Dodatkowo pozostawiając go w folderze głównym. Następnie usunąłem jeden z testowych folderów. W rezultacie w koszu wylądował plik, nie tylko ten z usuniętego folderu, ale również z drugiego testowego jak i z głównego katalogu.

Z Google Drive korzystam do składowania głównie dokumentów, artykułów, również tych udostępnianych mnie, które zapisuje w głównym folderze i dodatkowo w różnych podfolderach („Do przeczytania”, „Do publikacji”, „Opublikowane” – z różnych względów trzymam je w tych kilku folderach). Z chwilą robienia porządków mógłbym mieć sporo pracy przy odzyskiwaniu takich dokumentów z kosza, oczywiście jeśli wcześniej nie odznaczyłbym powiązania ich z różnymi folderami (w głównym katalogu dysku nie widać tych powiązań).

Co ciekawe, przeprowadziłem podobną operację w aplikacji Google Dysk na komputerze. W wersji przeglądarkowej stworzyłem takie same foldery i zapisałem w nich ten sam dokument, po czym skasowałem jeden z folderów na komputerze. Skasowany folder zniknął, ale drugi pozostał wraz z zawartością, zarówno w GD, w przeglądarce, jak i na komputerze.

Moim zdaniem, takie dowiązanie powinno być automatycznie odznaczane w przypadku usuwania jednego z folderów, ewentualnie takie skasowanie powinno być poprzedzone komunikatem o usunięciu tych plików również z innych folderów.

Póki nie zostanie to rozwiązane w ten lub podobny sposób, musimy uważać przy takich porządkach na naszych kontach, przynajmniej jeśli korzystamy z webowej wersji GD. Nie jest to nieodwracalna w skutkach operacja, ale przy dużej ilości plików przez nieuwagę możemy narobić sobie niepotrzebnych kłopotów.