cisza w uberze
21

Uber wprowadza nową funkcję bezpieczeństwa, abyś zawsze wiedział, z kim będziesz jechał

Zdarzyło się Wam kiedyś pomylić auto Ubera i próbować wsiąść do jakiegoś innego? Osobiście mi się nigdy nie zdarzyło, zawsze patrzę po marce i numerze rejestracyjnym i porównuje z danymi w aplikacji. Niemniej teraz to ma być jeszcze bardziej uwidocznione w aplikacji Ubera.

Uber wprowadza nową funkcję bezpieczeństwa: „Zawsze wiesz, z kim jedziesz”, jak tłumaczą w przesłanej nam informacji, funkcja ta ma uchronić pasażerów przed problemami z identyfikacją aut, zwłaszcza w zatłoczonych obszarach miasta, by ustrzec ich przed ewentualnymi i niepotrzebnymi komplikacjami.

Ash Kebriti, General Manager w firmie Uber w regionie Europy Środkowej i Wschodniej:

Chcemy, aby powiadomienie „Zawsze wiesz, z kim jedziesz” stało się synonimem Ubera. Ta nowa funkcja przypomni użytkownikom o wykonaniu trzech kroków za każdym razem, gdy zdecydują się na przejazd z Uberem. Między innymi w ten sposób potwierdzamy nasze zaangażowanie w ciągłe zwiększanie poziomu bezpieczeństwa aplikacji.

Od dziś, użytkownicy zamawiający Ubera otrzymają powiadomienie push w swoim telefonie przypominające im o tym, o czym pisałem we wstępie. Będzie on widoczny dla użytkowników od momentu ich połączenia z kierowcą aż do rozpoczęcia jazdy. Widocznie nie wszyscy to robili do tej pory. W powiadomieniu Uber przypomni im o sprawdzeniu tablicy rejestracyjnej, zweryfikowaniu marki i modelu samochodu oraz sprawdzeniu dla pewności zdjęcia kierowcy z tym, którego zobaczymy „za kółkiem”. Tutaj prawdopodobnie Uber też chce wyeliminować sytuacje, w których jednorazowo ktoś ze znajomych zasiada za kierownicą w miejsce kierowcy, z którym Uber podpisał umowę o współpracy.

Warto tu przypomnieć, ze to już kolejna funkcja zwiększająca bezpieczeństwo podróżujących z Uberem. Wcześniej pojawiły się w niej takie opcje jak przycisk bezpieczeństwa czy zaufane kontakty, którym w jednej chwili możemy udostępnić naszą lokalizację w czasie jazdy.

Źródło: Uber.