Nauka

Są jak energetyk dla Twojego mózgu. Wystarczy zjeść do śniadania

Patryk Koncewicz
Są jak energetyk dla Twojego mózgu. Wystarczy zjeść do śniadania
Reklama

Orzech włoski do śniadania może polepszyć pracę mózgu. Brytyjscy naukowcy

Jedni nie potrafią rozpocząć dnia bez kawy czy energetyka, inni eksperymentują z yerba mate, ashwagandhą czy suplementami, które mają na celu pobudzić nasz umęczony nieustannym bombardowaniem bodźcami mózg i zmusić go do jeszcze wydajniejszej pracy. A co jeśli powiem Wam, że wystarczy garść orzechów włoskich do śniadania, by zapewnić mu naturalną energię? Tak przynajmniej twierdzą badacze z Uniwersytetu w Reading, polecając orzechy szczególnie młodym ludziom.

Reklama

Dlaczego orzechy włoskie są „dobre dla mózgu”?

Pamiętam, że mój dziadek często zajadał się orzechami, bo „pomagają na mózg” i choć często ta ludowa nauka powracała do mnie na różnych etapach życia, to sam nigdy nie próbowałem przekonać się, czy jest w niej ziarno prawdy. Badania brytyjskich naukowców potwierdzają, że coś może być na rzeczy – według nich młodzi dorośli, którzy zjedli garść orzechów włoskich na śniadanie, doświadczyli długotrwałej poprawy czasu reakcji oraz wzrostu wydajności pamięci.

Źródło: Depositphotos

Orzechowe doświadczenia zostały przeprowadzone przez badaczy z Uniwersytetu w Reading pod przewodnictwem Claire Williams, profesor neuronauki i głównej autorki badania. To, że orzechy włoskie są „dobre dla mózgu”, słyszał chyba każdy, ale czemu w zasadzie tak się mówi? Cóż, głównie z powodu bogactwa kwasów omega-3, poprawiających komunikację między komórkami mózgowymi. To także źródło chroniących mózg przeciwutleniaczy (polifenole, witamina E i melatonina), które wspomagają neuroprotekcję, zmniejszając ryzyko demencji.

Brzmi to jak zalecenia dla emeryta, ale Claire Williams uważa, że wprowadzenie do diety orzechów włoskich będzie korzystne też dla nastolatków i młodych dorosłych. To oni są bowiem najbardziej narażeni na przeciążenie informacyjne i tony bodźców, dostarczane im każdego dnia przez smartfony. Mózg jest przemęczony i nie wyrabia, a podtrzymywanie go w stanie gotowości kawą czy energetykami na dłuższą metę nie przynosi pozytywnych rezultatów. Zamiast tego badacze zalecają orzechy włoskie do śniadania.

Osoby, które spożywały orzechy na śniadanie, lepiej radziły sobie z rozwiązywaniem problemów

W celu potwierdzenia tezy o pozytywnym wpływie śniadaniowych orzechów na kondycję mózgu w ciągu dnia zwerbowano 32 zdrowych dorosłych w wieku od 18 do 30 lat, a następnie losowo przypisano ich do grupy badawczej lub kontrolnej. Grupa badawcza spożywała śniadanie składające się z musli i jogurtu waniliowego z dodatkiem z 50 g orzechów włoskich – kontrolna otrzymywała ten sam zestaw, ale bez orzechów. O porównywalną ilość makroskładników – w tym tłuszczów – zadbano poprzez dodanie do śniadania grupy kontrolnej 40 g roztopionego masła. Przed badaniem oraz po dwóch, czterech i sześciu godzinach od śniadania przeprowadzono testy krwi, pomiary funkcji poznawczych i badanie EEG.

Źródło: Depositphotos

Okazało się, że już po jednym śniadaniu widoczna była różnica w czasie reakcji i zadaniach mierzących funkcje wykonawcze. Osoby, które spożywały orzechy na śniadanie, lepiej radziły sobie z planowaniem, rozwiązywaniem problemów czy adaptowaniem do nowych sytuacji, czyli zbiorem zadań, mającym symulować codzienne wyzwania. Co ciekawe te pozytywne efekty były zauważalne dopiero po około sześciu godzinach – po dwóch godzinach wyniki obu grup były podobne. Może to być spowodowane wolnym wchłanianiem kwasów omega-3 i białek zawartych w orzechach.

Różnice między obiema grupami widoczne były także po przeanalizowaniu aktywności mózgu w badaniu EKG. Podczas testów pamięci i funkcji wykonawczych mózgi grupy spożywającej orzechy wykazywały większą aktywność w regionie czołowo-ciemieniowym (odpowiedzialnym m.in. za planowanie działań/podejmowanie decyzji).

Co ciekawe – i według badaczy nieoczekiwane – zmniejszył się krótkotrwały poziom pozytywnego nastroju po zjedzeniu orzechów. Naukowcy nie znaleźli klarownego wyjaśnienia i bezpośredniego powiązania z konkretnym czynnikiem – podejrzewają jednak, że mogło to wynikać ze specyficznego smaku i zapachu śniadania, bo w grupie kontrolnej te aspekty zostały ocenione lepiej.

Reklama

Stock image from Depositphotos

Reklama

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu

Reklama