Sprawdź jaki laptop Intel Evo jest najlepszy dla Ciebie Więcej
Moje przemyślenia

Foursquare "zassie" Twoich znajomych z Facebooka i ich rekomendacje

KK
Konrad Kozłowski
0

Jeszcze bardziej spersonalizowane rekomendacje i wyniki wyszukiwania - tak Foursquare określa uruchomioną wczoraj funkcjonalność dla swoich użytkowników. Jeżeli będziemy więc poszukiwali na przykład dobrej knajpki to sugerowane nam lokalizacje będą mogły pochodzić od naszych znajomych z Facebooka....


Jeszcze bardziej spersonalizowane rekomendacje i wyniki wyszukiwania - tak Foursquare określa uruchomioną wczoraj funkcjonalność dla swoich użytkowników. Jeżeli będziemy więc poszukiwali na przykład dobrej knajpki to sugerowane nam lokalizacje będą mogły pochodzić od naszych znajomych z Facebooka. To może okazać się niezłym akceleratorem dla i tak szybkiego tempa rozwoju Foursquare'a.

Mimo, że na pozór serwisy Foursquare i Facebook działają na innych zasadach i można ich używać do zupełnie innych celów, to jednak na pewnym polu ich interesy mogą się kłócić. Chodzi o priorytetową dla Foursquare'a, a dodatkową dla Facebooka funkcjonalność udostępniania naszej aktualnej lokalizacji, czyli meldowania się w różnych miejscach. Foursquare jednak postanowił podejść do tej sprawy nieco inaczej i zamiast rywalizować z Facebookiem w kwestii czysto społecznościowej (powiększanie grona znajomych), postanowił wykorzystać nawiązane już na tym portalu kontakty.

Najczęściej lista naszych przyjaciół z Facebooka nie pokrywa się z tą z Foursquare (w USA wygląda to nieco lepiej), konsekwencją czego rekomendacje udzielane przez znajomych na jednym z portali nie są widoczne na drugim. I właśnie tą kwestią zajął się Foursquare - jeżeli któryś z naszych znajomych z Facebooka doda rekomendację lub skomentuje konkretną lokalizację na Foursquarze, to te informacje będą nam wyświetlane, gdy będziemy poszukiwać informacji na temat danego miejsca.

Ma to pozwolić na odnajdywanie nie tylko zupełnie nowych, ale przede wszystkim sprawdzonych przez naszych znajomych miejsc. Jak zapewnia Foursquare, po uruchomieniu nowej funkcji wszystkie ustawienia prywatności użytkowników pozostają bez zmian, jednak gdy Wasze konta na obydwu portalach są ze sobą połączone to zalecałbym przejrzenie opcji prywatności raz jeszcze, na wszelki wypadek.

Źródło: Foursquare Blog, źródło obrazka: Phandroid.com

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu

Więcej na tematy:

FacebookFoursquare