8

Tom Hanks, czyli legenda kina. Co warto o nim wiedzieć?

Znany z "Forresta Gumpa", "Zielonej mili" i "Filadelfii" aktor wystąpił w kilkudziesięciu kinowych hitach. Tom Hanks zasłynął z wielu ról, zdobył dwa Oscary, jest także reżyserem i producentem. Jak filmy z Tomem Hanksem warto zobaczyć?

Tom Hanks – życiorys

Tom Hanks urodził sie 9 lipca 1956 w Concord – mieście w stanie Kalifornia w Stanach Zjednoczonych, którego populacja w 2010 roku wyniosła niewiele ponad 120 tysięcy ludzi. Jest synem Amosa Mefforda Hanksa  i Janet Merilyn Frager, ale nie wychowywał się w domu rodzinnym i większość dzieciństwa spędził w rodzinach zastępczych. Jego kariera aktorska rozpoczęła się od prób dostania się do przedstawienia szkolnego, co zakończyło się niepowodzeniem, dlatego Hanks wybrał się na festiwal  Great Lakes Shakespeare Festival, gdzie zdołał dostać angaż w Riverside Theater.

Najlepsze filmy na Netflix – koniecznie zobaczcie te produkcje

Pierwszy występ przed kamerą zanotował w serialu „Bosom Buddies” w 1980 roku, a następne lata upłynęły pod znakiem ról w produkcjach komediowych, były między innymi takie filmy jak „Wieczór kawalerski” czy „Skarbonka”. To spowodowało, że nie proponowano mu innych ról, a pierwsza nominacja do Oscara przypadła mu za występ w filmie „Duży”.

Tom Hanks w „Forrest Gump”

Wszystko zmieniło się po premierze filmu „Filadelfia” z 1993 roku, w którym aktor zaprezentował swój talent i wszechstronność w produkcji dramatycznej. Potwierdził to występem w „Forrest Gump”, a za obydwa filmy zdobył Oscara, stając się drugim aktorem w historii, który zdołał dokonać tego dwa razy z rzędu.

Netflix szumnie zapowiada minimum 70 filmów na cały 2021 rok! Oto największe hity

W następnych latach Tom Hanks doczekał się kolejnych nominacji za role w filmach „Szeregowiec Ryan” oraz „Cast Away: Poza światem”, lecz nie udało mu się wtedy zdobyć statutki. Wygrał za to Złotego Globa w 1999 roku właśnie za występ w filmie Stevena Spielberga. Tom Hanks nie poprzestał jednak tylko na graniu, ponieważ zajął się też reżyserką i stał się też producentem przy wielu filmach. W swoim dorobku ma produkcję „Kompanii braci”, „Ekspresu polarnego”, „Pacyfiku” oraz „Mamma Mia!”.

Ciekawostki z kariery Toma Hanksa

Tom Hanks w „Cóż za piękny dzień”

Tom Hanks kilka razy mógł znaleźć się na planie filmu o Batmanie, ale nigdy nie doszło to do skutku. Za pierwszym razem rozważano mu zaproponowanie roli Człowieka Nietoperza w „Batman Forever”, lecz postawiono na Vala Kilmera. Za drugim razem brano go pod uwagę w roli Lexa Luthora w „Batman v Superman: Świt sprawiedliwości”, ale ostatecznie zagrał do Jesse Eisenberg. Kilka razy miał tez znaleźć się w filmach, w których później oglądaliśmy Toma Cruise’a – chodzi o filmy „Wywiad z wmpirem” oraz „Jerry Maguire”. Hanks miał ochotę zagrać Mario w filmie opartym na popularnej grze, ale angaż w „Super Mario Bros” dostał Bob Hoskins. Trzykrotnie współpracował z Meg Ryan w filmach „Masz wiadomość” i „Bezsenność w Seattle”, a także „Joe kontra wulkan”, natomiast przez wiele lat nie dzielił ekranu z Maryl Streep, z którą wystąpił dopiero w „Czwartej władzy” w 2017 roku.

Na te nowe filmy w 2021 roku czekam najbardziej

Tom Hanks odwiedził Polskę przy okazji kręcenia „Mostu szpiegów” Stevena Spielberga, a jego zamiłowanie do Fiata 126p (po jednym ze zdjęć) przerodziło się w niesamowitą akcję „Bielsko-Biała dla Toma Hanksa”, przy okazji której przeprowadzono także zbiórkę charytatywną. Samochód trafił do aktora podczas spotkania w rezydencji polskiego Konsula Generalnego w Los Angeles.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Tom Hanks (@tomhanks)

Aktor nie jest bliżej znany polskiej widowni ze swoich ról w filmach animowanych, a to właśnie Tom Hanks użycza głosu Chudemu (w oryginale Woody) w serii „Toy Story”. W polskiej wersji słyszymy głos Roberta Czebotara. Hanks użyczył też głosu w „Simpsonowie: Wersja kinowa”.

W 2017 roku Tom Hanks wydał pierwszą i jak do tej pory jedyną książkę pt. „Kolekcja nietypowych zdarzeń”, która jest zbiorem opowiadań. Hanks nie ukrywa swojego zamiłowania do maszyn do pisania, które kolekcjonuje, a które to przewinęły się w każdym z napisanych przez niego opowiadań (w mniejszej lub większej roli).

Te filmy uczyniły Hanksa sławnym

Dwa wspomniane oscarowe filmy Toma Hanksa („Filadelfia” i „Forrest Gump”) zwróciły uwagę twórców i widzów, dlatego w kolejnych latach aktor otrzymywał wiele angaży, które wzmacniały jego popularność. Wszyscy pamiętają jego występ w „Terminalu” jako Viktor Navorski czy jako Roberta Langdona w „Kodzie da Vinci” i następnych filmach na podstawie książek Dana Browna. Wystąpił wspólnie z Leonardo DiCaprio w „Złap mnie jeśli potrafisz” z 2002 roku. Wcześniej dał o sobie znać w dwóch komediodramatach romantycznych „Masz wiadomość” i „Bezsenność w Seattle”, które przysporzyły mu sporo popularności.

Tom Hanks – filmografia

  • 1980: On wie że jesteś sam (He Knows You’re Alone) jako Elliot
  • 1982: Zagrajmy w „Lochy i potwory” (Mazes and Monsters) jako Robbie Wheeling
  • 1984: Plusk (Splash) jako Allen Bauer
  • 1984: Wieczór kawalerski (Bachelor Party ) jako Rick Gassko
  • 1985: Człowiek w czerwonym bucie(The Man with One Red Shoe) jako Richard Harlan Drew
  • 1985: Ochotnicy (Volunteers) jako Lawrence Whatley Bourne III
  • 1986: Skarbonka (The Money Pit) jako Walter Fielding
  • 1986: Nic ich nie łączy (Nothing in Common) jako David Basner
  • 1986: Zawsze, gdy mówimy żegnaj (Every Time We Say Goodbye) jako David Bradley
  • 1987: Dziennik sierżanta Fridaya (Dragnet) jako Pep Streebeck
  • 1988: Duży (Big) jako Josh Baskin
  • 1988: Puenta (Punchline) jako Steven Gold
  • 1989: Na przedmieściach (The Burbs) jako Ray Peterson
  • 1989: Turner i Hooch (Turner & Hooch) jako Scott Turner
  • 1990: Joe kontra wulkan (Joe Versus the Volcano) jako Joe Banks
  • 1990: Fajerwerki próżności (The Bonfire of the Vanities) jako Sherman McCoy
  • 1992: Marzyciele czyli potęga wyobraźni (Radio Flyer) jako starszy Mike
  • 1992: Ich własna liga (A League of Their Own) jako Jimmy Dugan
  • 1993: Bezsenność w Seattle (Sleepless in Seattle) jako Sam Baldwin
  • 1993: Filadelfia (Philadelphia) jako Andrew Beckett
  • 1994: Forrest Gump jako Forrest Gump
  • 1995: Apollo 13 jako Jim Lovell
  • 1996: Szaleństwa młodości (That Thing You Do!) jako pan White
  • 1998: Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan) jako kapitan John H. Miller121
  • 1998: Masz wiadomość (You’ve Got Mail) jako Joe Fox
  • 1999: Zielona mila (The Green Mile) jako Paul Edgecombe
  • 2000: Cast Away: Poza światem (Cast Away) jako Chuck Nolan
  • 2002: Droga do zatracenia (Road to Perdition) jako Michael O’Sullivan
  • 2002: Złap mnie, jeśli potrafisz(Catch Me If You Can) jako Carl Hanratty
  • 2004: Ladykillers, czyli zabójczy kwintet (The Ladykillers) jako profesor G.H. Dorr
  • 2004: Terminal (The Terminal) jako Viktor Navorski
  • 2006: Kod da Vinci(The Da Vinci Code) jako Robert Langdon
  • 2007: Wojna Charliego Wilsona(Charlie Wilsons War) jako Charlie Wilson
  • 2008: Wspaniały Buck Howard(The Great Buck Howard) jako pan Gable (cameo)
  • 2009: Anioły i Demony(Angels & Demons) jako Robert Langdon
  • 2011: Larry Crowne. Uśmiech losu(Larry Crowne) jako Lary Crowne
  • 2011: Strasznie głośno, niesamowicie blisko(Extremely Loud and Incredibly Close) jako Thomas Schell Jr.
  • 2012: Atlas chmur(Cloud Atlas, ) jako dr Henry Goose, Isaac Sachs, Dermot „Duster” Hoggins, Zachry Bailey
  • 2013: Kapitan Phillips(Captain Phillips) jako kapitan Richard Phillips
  • 2013: Ratując pana Banksa(Saving Mr. Banks) jako Walt Disney
  • 2015: Most szpiegów(Bridge of Spies) jako James B. Donovan
  • 2015: Ithacajako pan Macauley (cameo)
  • 2016: Hologram dla króla(A Hologram for the King) jako Alan Clay
  • 2016: Infernojako Robert Langdon
  • 2016: Sullyjako Chesley „Sully” Sullenberger
  • 2017: The Circle. Krągjako Eamon Bailey
  • 2017: Czwarta władza (The Post) jako Ben Bradlee
  • 2019: Cóż za piękny dzień (A Beautiful Day in the Neighborhood) jako Fred Rogers
  • 2020: Misja Greyhound (Greyhound) jako Kapitan Krause

Seriale

  • 1980: Statek miłości (The Love Boat) jako Rick Martin
  • 1980: Bosom Buddies jako Kip „Buffy” Wilson
  • 1982: Taxi jako Gordon
  • 1982: Happy Days jako dr Dwayne Twitchell
  • 1983-1984: Family Ties jako Ned Donnelly
  • 1992: Opowieści z krypty (Tales from the Crypt) jako Baxter
  • 1993: Upadłe anioły jako rozrabiaka
  • 1998: Z Ziemi na Księżyc (From the Earth to the Moon) jako Jean-Luc Despont / Gospodarz / narrator
  • 2001: Kompania braci (Band of Brothers) jako brytyjski oficer
  • 2003: Freedom: A History of US jako Abraham Lincoln/Charles E. Wood/Daniel Boone
  • 2011: Rockefeller Plaza 30 (30 Rock) jako on sam
  • 2014: The Greatest Event in Television Historyjako on sam
  • 2016: Maya & Martyjako Gene

Dubbing

  • 1995: Toy Storyjako Chudy (głos)
  • 1999: Toy Story 2jako Chudy (głos)
  • 2004: Ekspres polarny (The Polar Express) jako Hero Boy / Konduktor / Ojciec / Hobo / Scrooge / Święty Mikołaj (głos)
  • 2004: Auta (Cars) jako Woody
  • 2007: Simpsonowie: Wersja kinowa (The Simpsons Movie) jako on sam (głos)
  • 2010: Toy Story 3jako Chudy (głos)
  • 2011: Wakacje na Hawajach (Hawaiian Vacation) jako Chudy (głos)
  • 2011: Toy Story: Zestaw pomniejszony (Small Fry) jako Chudy (głos)
  • 2012: Imprezozaur Rex (Partysaurus Rex) jako Chudy (głos)
  • 2013: Toy Story: Horror (Toy Story of Terror!) jako Chudy (głos)
  • 2014: Toy Story: Prehistoria (Toy Story That Time Forgot) jako Chudy (głos)
  • 2019: Toy Story 4 jako Chudy (głos)

Lista za Wikipedia.

Gdzie oglądać filmy z Tomem Hanksem?

W chwili powstawania tego artykułu sporo filmów z Tomem Hanksem można zobaczyć m. in. na Netflix, HBO GO i Amazon Prime Video. Dodatkowo, niedawno na Apple TV+ zadebiutował film „Misja Greyhound” z Tomem Hanksem w roli głównej – produkcja została przejęta przez Apple od Sony.

15

Filmy z Tomem Hanksem na Netflix

The Da Vinci Code Kod da Vinci 2006
Quincy Quincy 2018
The Green Mile Zielona mila 1999
Cast Away Cast Away – poza światem 2000
Forrest Gump Forrest Gump 1994
The Polar Express Ekspres polarny 2004
The Post Czwarta władza 2017
Apollo 13 Apollo 13 1995
Charlie Wilson’s War Wojna Charliego Wilsona 2007
Angels & Demons Anioły i Demony 2009
Saving Private Ryan Szeregowiec Ryan 1998
Captain Phillips Kapitan Phillips 2013

Filmy z Tomem Hanksem na HBO GO

A Beautiful Day in the Neighborhood Cóż za piękny dzień 2019
Everything Is Copy Wszystko jest opowieścią 2015
Radio Flyer Marzyciele, czyli potęga wyobraźni 1992
From the Earth to the Moon Z Ziemi na Księżyc 1998
The Movies Filmy 2019
The Ladykillers Ladykillers, czyli zabójczy kwintet 2004
The Pacific Pacyfik 2010
Forrest Gump Forrest Gump 1994
Band of Brothers Kompania braci 2001
Spielberg Spielberg 2017
A League of Their Own Ich własna liga 1992

Filmy z Tomem Hanksem na Prime Video

Catch Me If You Can Złap mnie, jeśli potrafisz 2002
The Terminal Terminal 2004
Cast Away Cast Away – poza światem 2000
Forrest Gump Forrest Gump 1994
Apollo 13 Apollo 13 1995
Charlie Wilson’s War Wojna Charliego Wilsona 2007
Borat: Subsequent Moviefilm Kolejny film o Boracie 2020
Saving Private Ryan Szeregowiec Ryan 1998