3

Porządki w usługach Google. Wszystko co musisz wiedzieć, by nie utracić dostępu do swoich danych

Minęło już kilkanaście lat od udostępnienia przez Google najpierw webmaila Gmail i później szeregu usług, takich jak Google Zdjęcia czy Google Drive. To szmat czasu, w czasie którego nawet na serwerach Google musiało się zrobić ciasno. Przyszedł więc czas na porządki.

Żeby wyobrazić sobie skalę i ogrom danych, które Google trzyma na swoich serwerach wystarczy przypomnieć sobie, ile kont w tej całej historii zakładaliście na Google (każde konto ma pojemność minimum 15 GB miejsca) i pomnożyć przez setki milionów użytkowników.

Sam założyłem ich pewnie z dziesięć, większość jeszcze kilkanaście lat temu. Zostało mi z tego cztery, do których się loguję i z których korzystam do dziś – dwa osobiste i dwa firmowe, w tym jeden tylko do testów usług Google. Pozostałe zajmują tylko niepotrzebnie miejsce na serwerach, dlatego nie dziwi mnie fakt, że Google postanowiło w końcu coś z tym zrobić.

Pozwolenie na korzystanie z naszych danych przez Google

Na początek jednak zerknijmy na komunikaty, który wyświetliły się ostatnio wszystkim użytkownikom Google. Przez ten cały czas, Google systematycznie wprowadzał nowe usługi czy udoskonalał istniejące, a które to wymagały coraz więcej zgód na korzystanie z naszych danych do prawidłowego ich funkcjonowania.

Google zbierało te pozwolenia z każdą nową usługą pojedynczo, na przykład z chwilą udostępnienia Asystenta Google, kolejnych komunikatorów czy nowych funkcji na Gmailu. Działo się to niepostrzeżenie, osobiście nawet nie przypominam ich sobie wszystkich, teraz Google zebrało je wszystkie w jedno i wyświetliło wszystkim użytkownikom ich usług w tej postaci:

Udzielenie tych wszystkich zgód nie jest warunkowane dalszym korzystaniem z usług Google, jednak odmowa korzystania z naszych danych przez Google będzie skutkowała ograniczeniem funkcjonalności zaimplementowanych w niektórych usługach.

Miejsce na dane na koncie Google

Przejdźmy już do aktualizacji zasad korzystania z miejsca na dane na naszych kontach Google. Niedawno Google poinformowało, iż nie będzie już oferowało nielimitowanego miejsca na swoich serwerach na nasze zdjęcia w usłudze Google Zdjęcia.

Oznacza to, że od 1 czerwca 2021 roku przyznawany limit 15 GB miejsca na dane będzie obejmował wszystkie nasze pliki, dokumenty na Google Drive, wiadomości z załącznikami na Gmail i zdjęcia na Google Zdjęcia.

Ważne:

  • Do limitu wliczają się tylko pliki utworzone lub edytowane po 1 czerwca 2021 roku.
  • Pliki przesłane lub edytowane po raz ostatni przed 1 czerwca 2021 roku nie będą wliczane do limitu miejsca.

Co w sytuacji, gdy przekroczymy ten limit? W pierwszej kolejności sprawdźcie sobie, ile tak naprawdę macie miejsca na dane pod tym linkiem i zwolnijcie go nieco poprzez usunięcie niektórych i niepotrzebnych danych.

Z chwilą, gdy przekroczycie swój limit 15 GB (ja mam 19 GB, bo swojego czasu Google powiększało ten limit za sprawdzenie ustawień prywatności na koncie), bez usuwania z konta treści przez dwa lata, Google uzyska możliwość usunięcia ponad limit danych treści z usług Gmail, Drive i Zdjęcia Google.

Ważny tu jest termin dwóch lat, który oznacza, że usunięcie ich przez Google będzie możliwe dopiero od 1 czerwca 2023 roku, a o fakcie tym i tak wcześniej Google będzie musiało nas poinformować – conajmniej 3 miesiące przed usunięciem.

Podobna sytuacja będzie miała miejsce w sytuacji, gdy w przeciągu tych dwóch lat od 1 czerwca 2021 roku nie będziemy wykonywać żadnej aktywności w usłudze Gmail, Drive lub Zdjęcia Google. Tutaj również musimy się liczyć z usunięciem naszych danych z tych usług.

Google jednocześnie zaznacza, że w przypadku zarówno, gdy nie wykazujemy żadnej aktywności na koncie w tym czasie, jak i w sytuacji, gdy przekraczamy nasz limit na dane i nasze treści zostaną usunięte, nadal będziemy mieli możliwość zalogowania się na te konta.

Co również ważne, powyższe zasady będą egzekwowane przez Google tylko względem indywidualnych użytkowników usług Google. Nie ulegną natomiast zmianie zasady korzystania dla użytkowników Google Workspace, G Suite dla Szkół i Uczelni oraz G Suite dla Organizacji Non-Profit.

Źródło: Google.
Stock Image from Depositphotos.