10

Facebook chce uśpić naszą czujność nowym ekranem autoryzacji aplikacji

Po uruchomieniu własnego Centrum Aplikacji, serwis społecznościowy Facebook wpadł nad pomysł wprowadzenia nowego wyglądu ekranu wyrażania zgody na dostęp do naszych danych uruchamianym programom. Dotychczas jasno wymienione zasoby, które udostępniamy aplikacji, jak i sama możliwość wyboru zniknęła na rzecz ekranu nieco ukrywającego informacje i zachęcającego nas do włączenia programu napisem ”Zagraj w grę”. Oznacza to […]

Po uruchomieniu własnego Centrum Aplikacji, serwis społecznościowy Facebook wpadł nad pomysł wprowadzenia nowego wyglądu ekranu wyrażania zgody na dostęp do naszych danych uruchamianym programom. Dotychczas jasno wymienione zasoby, które udostępniamy aplikacji, jak i sama możliwość wyboru zniknęła na rzecz ekranu nieco ukrywającego informacje i zachęcającego nas do włączenia programu napisem ”Zagraj w grę”. Oznacza to tylko jedno – jeszcze więcej osób nieświadomie będzie zezwalać aplikacjom na dostęp do swojego profilu na Facebooku.

Niewątpliwie na Facebooku jest pewien problem z aplikacjami – często użytkownicy nie mają pełnej świadomości co klikają i jakie dane udostępniają, a twórcy przeróżnych wirusów i spamu chętnie to wykorzystują. Dla Facebooka aplikacje to bardzo ważny element serwisu, dlatego też niedawno uruchomione zostało Centrum Aplikacji, dzięki któremu jeszcze łatwiej możemy odnaleźć interesujące nas lub najbardziej popularne aplikacje.

Wraz z Centrum Aplikacji pojawił się nowy ekran wyrażania zgody na udostępnienie dostępu do naszych danych programowi. I tutaj widać, że Facebookowi zależy na wchodzeniu użytkownikom do aplikacji. Stary ekran wyraźnie punktował na co pozwalamy aplikacji, a dodatkowo zawierał możliwość wyboru i dwa przyciski – wyrażenia zgody lub nie. W tej chwili mamy jedynie spory i zachęcający przycisk „Zagraj w grę”, a lista danych do jakich aplikacja chce mieć dostęp znajduje się na dole ekranu. Co więcej, pomniejszono czcionkę, a dokładny opis na co pozwalamy aplikacji rozwija się dopiero po najechaniu myszką na listę.

Czy używając Facebooka jesteście świadomi na co i jakim aplikacjom pozwalacie? Sprawdźcie sami logując się do tego serwisu społecznościowego i wchodząc w zakładkę Moje aplikacje. Teraz jeszcze raz spójrzcie na porównanie starego i nowego ekranu wyrażania zgody na dostęp do naszego profilu aplikacji i skomentujcie proszę – czy zgadzacie się, że nowy projekt ma tylko na celu uśpienie naszej czujności?

Źródło grafik: Techcrunch, Digitaltrends.