Startups

Przybywa inicjatyw pomagających restauracjom w trudnych czasach. Znacie te projekty?

Kamil Świtalski
Przybywa inicjatyw pomagających restauracjom w trudnych czasach. Znacie te projekty?
2

O tym że zamawianie jedzenia bezpośrednio w restauracji to najlepszy pomysł - już wiecie. Ale te platformy też chcą pomagać!

Po opublikowanym w weekend wpisie o restauratorach walczących z pośrednikami, mimo że korzystają z ich usług, dyskusji w komentarzach nie było końca. Ale na tym jeszcze nie koniec. Poza rozmowami które odbyliśmy tam, na naszą skrzynkę mailową odezwała się ekipa wrocławskiej inicjatywy wspierającej małe restauracje. A tak się miło złożyło, że obok nich platforma walcząca z marnowaniem jedzenia, Too Good To Go, wprowadziła nową usługę, która idealnie wpisuje się w temat. Dlatego dziś na chwilę jeszcze szybki powrót do tematów kulinarnych, ale spokojnie -- nadal w ujęciu okołotechnologicznym ;-).

Pośrednicy którzy chcą innego podejścia do zamawiania jedzenia

Inicjatywa WzywajPosilki.pl powstała, by pomagać małym biznesom i chce podchodzić do tematu inaczej niż robią to duzi gracze. Wielu z Was w komentarzach jako receptę na obecną sytuację wskazywało... połączenie sił restauratorów, stworzenie wspólnej usługi do zamawiania - z innym modelem rozliczania. Niestety, na tę chwilę -- wciąż jest to wyłącznie strona pośrednicząca w zamówieniach, a nie pośrednik pomagający w dowozie... przynajmniej na tę chwilę. Z wiadomości którą otrzymaliśmy od ekipy WzywajPosiłki wynika, że na pierwszym miejscu stawiają edukowanie klientów oraz małe, lokalne, biznesy -- które już teraz powoli zapełniają tamtejszą listę miejsc:

Działamy na razie lokalnie (tylko Wrocław), ale planujemy ekspansję ;) Nie pobieramy od restauracji prowizji, kierujemy się kompletnie inną filozofią niż duże firmy pośredniczące - my jesteśmy póki co kompletnie darmowi! Powstaliśmy po to, żeby pomóc gastronomii.

(...)

Dla nas w tym momencie mega ważne jest budowanie świadomości ludzi - większość konsumentów nie ma pojęcia o gigantycznych prowizjach i strategiach działania gigantów delivery. Sama o tym nie widziałam jeszcze niedawno.

Na tę chwilę czeka tam na mieszkańców Wrocławia kilka restauracji, kawiarni i cukierni - ale lista stale się rozrasta. Od czegoś trzeba zacząć. Kto pamięta start wielu dzisiejszych gigantów ten wie, że nie od razu mieli takie zasięgi i rozmach, jak obecnie -- dlatego też mocno trzymam kciuki za rozwój projektu... no i wystartowanie także w innych miastach.

Too Good To Go -- firma pozwoli zamówić jedzenie bez prowizji

Inicjatywę Too Good To Go możecie już prawdopodobnie znacie -- za pośrednictwem platformy można nabywać posiłki i łakocie w niższej cenie, gdy te nie znajdą nabywców do końca dnia. To pełnowartościowe produkty, które inaczej poszłyby na zmarnowanie. Ale ze względu na nałożone ograniczenia -- klienci nie bardzo mają jak odebrać je na dotychczasowych zasadach. Dlatego firma uruchomiła (tymczasową) opcję zakupu paczek z jedzeniem #WeCare. Dzięki niemu użytkownicy mogą zamówić i odebrać je we wskazanym oknie odbioru, ale tym co odróżnia je od standardowych zakupów w aplikacji jest... brak niespodzianki. Wszyscy zainteresowani będą mogli wybrać pozycje z menu, a nie tylko liczyć na łut szczęścia, jak miało to miejsce dotychczas:

Chcemy wspierać naszych Partnerów na dobre i na złe. Wiele miejsc znajduje się obecnie w trudnym położeniu, słyszymy głosy partnerów, którzy mają trudność w utrzymaniu biznesów wyłącznie w oparciu o zamówienia z dowozem, które do tej pory stanowiły jedynie element codziennego biznesu.  Dlatego uruchomiliśmy tymczasowe rozwiązanie, aby miejsca te mogły otrzymywać wynagrodzenie bez prowizji. Mamy nadzieję, że w ten sposób dołożymy swoją cegiełkę do wsparcia lokalnych przedsiębiorców w tym trudnym czasie, by móc później wrócić do wspólnej walki z marnowaniem. – Powiedziała Karolina Woźniak, PR Managerka Too Good To Go w Polsce.

To tymczasowa akcja, która ma potrwać do zdjęcia restrykcji przez rząd. Jak czytamy w oficjalnej informacji prasowej -- ekipa Too Good To Go nie pobiera żadnych prowizji -- chce w ten sposób pomagać restauracjom, kawiarniom i cukierniom, z którymi współpracuje.

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu