google smartfon
15

I tak powinno być. Logowanie do Google właśnie stało się bezpieczniejsze

Wszyscy ci, którzy odczuwają niesprecyzowany niepokój w trakcie logowania się do usług Google, od dzisiaj mogą choć trochę odetchnąć. Gigant bowiem wprowadził kilka bardzo przydatnych i mądrych z punktu widzenia zabezpieczenia użytkownika rozwiązań.

Po pierwsze, jak wynika z informacji przekazanych przez Google – za każdym razem, gdy użytkownik będzie logował się do jego usług, wymagane będzie włączenie JavaScriptu. Ponadto, również w momencie, gdy usuwane będą niebezpieczne aplikacje w trakcie tzw. „Security Checkup” w mechanizmie Play Protect. Mało tego, wprowadzony został mechanizm oceny ryzyka bezpieczeństwa – gdy wszystko będzie w porządku, Google pozwoli Ci się zalogować dalej. Natomiast, jeżeli automat oceni, że coś jest nie tak: będzie on wymagał dodatkowego uwierzytelnienia się lub poinformuje użytkownika o możliwym ryzyku phishingu.

Security Checkup. Czyli upewnijmy się, że wszystko jest ok

Po zalogowaniu się do usług Google, uruchomiona zostanie funkcje Security Checkup, która sprawdzi wszystkie programy zainstalowane na wszystkich urządzeniach z Androidem przynależących do konta. Jeżeli okaże się, że któraś z nich jest niebezpieczna – gigant zaproponuje ich zdalne usunięcie. Mało tego, jeżeli pojawią się w panelu sprzęty, z których dawno nie korzystaliśmy, otrzymamy możliwość prostego ich usunięcia – po to, aby zlikwidować ryzyko przejęcia za ich pomocą naszego konta.

Google

Natomiast w momencie, gdy automat uzna, że nasze konto zostało przejęte lub wykazuje takie oznaki – otrzymamy możliwość zabezpieczenia go w ramach procedury – tutoriala. Ten mechanizm aktywuje się automatycznie, gdy zostaną spełnione warunki odnoszące się do bezpieczeństwa konta: wtedy będziemy mogli m. in. zmienić hasło, dodać dwuskładnikowe uwierzytelnianie oraz sprawdzić historię logowań oraz stan urządzeń, z których żądano do niego dostępu.

Co tam słychać w Google? Sprawdź to na Antyweb.