chrome
7

„Chrome szpieguje użytkowników”. I tak i nie – ale warto się zabezpieczyć

Użytkownicy korzystający z Chrome nieco zdziwili się w momencie instalacji wersji 69: jak się okazuje, po zalogowaniu się do dowolnej usługi Google (nie tylko Gmail, ale również YouTube i inne), Chrome również dokonuje logowania użytkownika - domyślnie. Oczywiście, nie pytając o zdanie użytkownika.

Tego typu zachowanie przeglądarki może być problematyczne w momencie, gdy np. korzystamy z komputera, który nie należy do nas, aczkolwiek chcemy sprawdzić nasze konta. Wtedy, gdy na maszynie zainstalowana jest najnowsza wersja przeglądarki, ta dokona automatycznego logowania w aplikacji – co może być następnie problematyczne.

Oczywiście, nie oznacza to automatycznie, że gdy zapomnimy się wylogować, ktoś może przechwycić nasze dane: każdą przeglądarkę należy autoryzować do tego celu, niemniej i tak eksperci ds. cyberbezpieczeństwa widzą w tym możliwość wykonania udanego ataku, który może skończyć się kradzieżą informacji użytkownika. Zasadniczo, największe wątpliwości budzi automatyczny mechanizm logowania – niedający właścicielowi konta możliwości decydowania o tym, czy chce być logowany „w locie”, czy też nie. Stąd właśnie niezadowolenie użytkowników, którzy krytykują Google za ten krok.

Wymuszone logowanie użytkownika do Google Chrome. Jak to wyłączyć?

Istnieje pewien sposób na pozbycie się tego niekorzystnego mimo wszystko ustawienia. Nie polecamy porzucać produktu Google – Chrome to mimo wszystko jedna z najlepszych przeglądarek, w dodatku zdecydowany lider jeżeli chodzi o rynek aplikacji służących do korzystania z zasobów sieci. Owszem, możecie poszukać alternatywy – ale co w momencie, gdy zależy nam jednak na naszych synchronizowanych zakładkach, historii, wynikach wyszukiwania oraz logowaniach?

Chrome

Za takie zachowanie przeglądarki Google Chrome odpowiada mechanizm „Identity consistency”, który od wersji 69 stał się domyślnym ustawieniem dotyczącym logowania użytkownika. Aby zmienić jego stan – należy przenieść się do chrome://flags/#account-consistency (wpiszcie ten adres w pasku adresu – tak, jak np. „https://www.antyweb.pl/”) i przełączcie ustawienie, które wyświetli Wam się w polu roboczym. To wszystko – odtąd Google nie zaloguje Was automatycznie w przeglądarce bez Waszej zgody.

Czy rzeczywiście to ustawienie jest tak groźne, jakby mogło się wydawać?

Google mówi, że nie ma się czym przejmować – użytkownicy jednak twierdzą swoje. W określonych warunkach istnienie takiej funkcji rzeczywiście mogłoby narazić korzystających z Google Chrome na nieprzyjemności. Wychodzę z założenia, że nawet jeśli konkretne rozwiązanie jest dedykowane głównie wygodzie, zawsze trzeba mieć na uwadze przede wszystkim bezpieczeństwo użytkownika – który może nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, jak ryzykowne jest korzystanie z konkretnej konfiguracji przeglądarki internetowej. Jestem więc za tym, byście i Wy zdecydowali się zmienić to ustawienie – głównie dla świętego spokoju i pamiętali o nim, gdy postanowicie skorzystać z przeglądarki w innym miejscu. Natomiast Google powinno zrezygnować z tego mechanizmu całkowicie – tak, aby nie narażać nikogo na nieprzyjemności.

Google Chrome na Antyweb – sprawdź najlepsze teksty