Felietony

Stoliczku.pl - tak się robi dobre startupy!

Grzegorz Marczak
Stoliczku.pl - tak się robi dobre startupy!
77

Ola Lazar autorka serwisu Gastronauci.pl uruchomiła właśnie swój nowy projekt o nazwie stoliczku.pl. Domena niemal wręcz idealna do działalności jaka będzie pod nią prowadzona a będzie to usługa związana z rezerwacją miejsc w polskich restauracjach. Szczególnie docenią ten serwis ludzie z dużych agl...

Ola Lazar autorka serwisu Gastronauci.pl uruchomiła właśnie swój nowy projekt o nazwie stoliczku.pl. Domena niemal wręcz idealna do działalności jaka będzie pod nią prowadzona a będzie to usługa związana z rezerwacją miejsc w polskich restauracjach. Szczególnie docenią ten serwis ludzie z dużych aglomeracji gdzie dobre restauracje przeważnie są oblężone przez tłumy klientów i trzeba rezerwować stoliki. Do takich miejsc należy min. mój ulubiony Blue Cactus gdzie odbywam wiele biznesowych spotkań (chodzę tak główne na pyszne przystawki). BC jest już w systemie dlatego postanowiłem przetestować jak działa cały serwis.

Rejestracja stolika zajęła mi dosłownie 3 minuty łącznie z rejestracją w serwisie. Wszystko przeszło tak płynnie jak powinno dlatego już na początku można dać duży plus za interfejs i dobrze zorganizowanie procesu. Po tym jak zarezerwowałem stoli w moim profilu oczywiście widoczna jest rezerwacja:



Oprócz klasycznej rezerwacji w stoliczku.pl mamy też wyszukiwarkę wolnych miejsc. Możemy zdefiniować datę, rodzaj restauracji oraz typ kuchni jaką preferujemy. Bardzo dobre rozwiązanie szczególnie dla miast takich jak Kraków gdzie jedna duża impreza skutecznie potrafi zablokować najlepsze lokalne i potem zaczyna się szukanie na szybko czegokolwiek.

Stoliczku.pl oprócz interfejsu dla klienta dostarcza też cały panel do zarządzania rezerwacjami dla restauracji. Dzięki temu mamy pewność, że jeśli system pokazuje nam wolne miejsca to faktycznie są one w danych godzinach dostępne.




Stoliczku.pl będzie oczywiście wsparte przez Gastronauci.pl, informacje o wolnych miejscach będą więc zapewne widoczne również w Gastronautach a z kolei opinie o restauracjach w stoliczku. To zresztą dość naturalne ponieważ te dwie usługi niemal idealnie się uzupełniają.

Z czego serwis będzie się utrzymywał? Każda z restauracji przystępująca do serwisu podpisuje umowę na bazie której wypłacane są prowizje. Dla restauratorów to dobre rozwiązanie bo zdejmuje im z głowy martwienie się o system do rezerwacji i przy okazji nagania nowych klientów którzy dowiedzieli się o nich z opinii na Gastronautach.

Czego brakuje do tego aby usługa była niemal idealna? Wyboru konkretnego stolika na planie restauracji. Zdaje sobie sprawę, że jest to b. trudne do realizacji ale podejrzewam, że taka opcja w przyszłości się pojawi - jeśli nie dla wszystkich to dla większych restauracji.

Naprawdę chciałbym więcej tak wykonanych i przemyślanych startupów opisywać na Antyweb. Gratulacje dla Oli i całego zespołu!

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu

Więcej na tematy:

Startup