• Bliziutko.pl – teoretyczny sukces pod skrzydłami GG

    • Data: 24.02.2009 16:30
    • 8,370 odsłon
    • Grzegorz Marczak
    • Komentarzy: 18 »

    Nie wiem czy pamiętacie jeszcze serwis Bliziutko.pl? Była to chyba jedna z bardziej ordynarnych kopii zagranicznego serwisu w Polsce – chodzi o mirtesen.ru. Skopiowano bowiem nie tylko pomysł ale też cały wygląd serwisu (dosłownie) i całą funkcjonalność.

    Jakiś czas temu serwis ten został kupiony przez GG – zakładam, że zakup ten obejmował miejsca pracy dla “twórców” serwisu w zamian za przejęcie strony (ale to tylko moje podejrzenia). Wczoraj GG rozesłało informacje prasową o tym, że serwis po dwóch tygodniach działania ma już 100 tysięcy osób. I niestety bez chwili namysłu informacje tę przedrukowały takie serwisy jak media2.pl czy interaktywnie.com

    “W portalu Bliziutko.pl, który ruszył zaledwie dwa tygodnie temu już zarejestrowało się prawie 100 tys. osób. Internauci chętnie poznają swoich sąsiadów i niestraszne im podawanie przy rejestracji swojego adresu aktualnego przebywania.”

    W całej tej informacji nikt nie wspomniał jednak o tym, że serwis ten istnieje już od kwietnia 2008, o tym że jest logowanie przez numer GG (co nieco zmienia pojęcie nowego czy też zarejestrowanego użytkownika), nawet nie jest nigdzie wspomniane, że jest to serwis należący do GG (a przynajmniej nie znalazłem takiej informacji w przedrukach na interaktywnie i media2). Dlaczego jest to istotne? Bo gdyby uwierzyć w to, że Bliziutko.pl po dwóch tygodniach zyskało 100 tysięcy ludzi to można by powiedzieć, że rośnie nam druga nasza klasa. Niestety tak nie jest, GG może wygenerować olbrzymi ruch na jakimkolwiek serwisie – nawet jeśli będzie to internetowa gra w kółko i krzyżyk.

    Oczywiście nie ma co odmawiać prawa do promowania własnych serwisów, pytanie tylko czy tak skonstruowana i rozesłana informacja prasowa jest do końca prawdziwa i przedstawia fakty? Zalogowany czy też zarejestrowanych użytkowników GG w Bliziutko.pl może być pewnie i pół miliona, odsłony również mogą być bardzo duże tylko czy ma to coś wspólnego z naturalnym ruchem serwisu? Jak wygląda aktywność użytkowników?

    Ciekawi mnie natomiast to, że Gadu Gadu jakby nie patrzeć duża poważna firma zdecydowała się na przejęcie serwisu który bez wątpienia mógłby być powodem do sprawy o plagiat – i nie chodziło by tutaj o jakieś zapożyczenie pomysłu tylko o dokładną kopię istniejącej w Rosji strony. Teraz serwis został oczywiście poprawiony wizualnie, ale kiedy ogląda się go w środku i porównuje z pierwowzorem czyli mirtesen.ru nadal widać, że jest to dokładnie to samo.

    KOMENTARZE

    1. spec_u

      sorry, ale jak dla mnie trzeba mieć ******** w głowie, żeby podawać w serwisie społecznościowym adres domowy….

      Jak ktoś sie wstydzi zagadać do sasiadki z bloku to nie zrobi tego przez serwis bliziutko :D, a jak ktos zamierza tam szukać “przyjaciół” to współczuje :)

    2. Tomek

      “Raj” dla typków różnego typu ;)

    3. robert

      a kto wie o takich szczegółach że serwis został skopiowany. Zalogowałem się i to naprawdę fajnie wygląda -wszystkie te ludziki ze stron fotka, NK, itp powinni to szybko podchwycić.

    4. ols

      GG jest znane z nabywania ordynarnych klonów ;-)

    5. sasiad

      Nie pozostalo mi nic innego jak zaprosic Was do nas
      http://www.youtube.com/watch?v=ifje6VvJWUk

      Pozdrawiam,
      posasiedzku.pl

    6. Michał

      Cos w tym jest. GG uruchomilo juz kilka serwisow do tej pory, ale zaden nie mial tylu ludzi w tak krotkim czasie. Mylse, ze cos z tego bedzie

    7. Łukasz

      Z tymi zarejestrowanymi użytkownikami to trochę ściema, bo rzeczywiście można się logować numerem i hasłem z gadu. Co do tego nagłego wzrostu liczby “użytkowników”, to myślę, że wzięło się to głównie z powodu dodania linku pt. ‘zobacz się na mapie’ (czy coś podobnego), umieszczonego pod każdym avatarem, każdego użytkownika, każdego forum założonego na fora.pl (też przejętego przez GG). Stąd pewnie to nagłe zainteresowanie.

      Z tym adresem domowym – można poprzestać na podaniu miasta i ulicy, to już są dosyć szeroko dostępne dane, w dobie N-K naprawdę nietrudno ustalić czyjś adres (imię i nazwisko znasz, miasto zwykle też, ulicę znajdziesz w książce telefonicznej).

    8. Mietek102

      Z tego co wiem przed przejeciem spolki powinien byc zrobione badanie DD skladajace sie z 3 elementow.

      1. Badanie finansowo/ksiegowe
      2. Badanie ryzyk prawnych i ustalenie kwestii praw autorskich do utworu
      3. Badanie rozwiazan IT

      Ktos tu cos zaniedbal i to mocno.

      Oprocz tego zdroworozsadkowym elementem powinno byc wpisanie w Google bliziutko.pl i poszukanie informacji o danym serwisie.

    9. Azazello

      @ Grzegorz nie tylko media2.pl i interaktywnie.com – webhosting.pl też to powielił:
      http://webhosting.pl/Bliziutko.pl.szturmem.zdobywa.popularnosc

    10. qu35t

      w koncu ktos napisal prawde o tym, bo juz nie moglem wytrzymac czytajac te bzdury na innych portalach

    11. Patryk

      Dziś szata graficzna jest inna, ale dalej w polskim internecie znajdują się serwisy łudząco podobne do oryginału np. http://www.dopnij.plhttp://www.swoopo.co.uk. Moim zdaniem to całkowita porażka autora serwisu. Bo jeśli chodzi o ideę to nikt niema wyłączność ale grafika to już co innego. Takie podejście zawsze kończy się klapą, niema milionów i niebędzie.

    12. Maeg

      NIby jest od kwietnia ale ja swojego konta z wtedy nie mogłem znaleźć, wykasowali je, jak i sporo innych rzeczy (grupę choćby blipa czy blogów) spore czystki wtedy wprowadzili widać, pozbyli się tych niewygodnych użytkoników.

    13. Ketoprom

      Ale bzdury, nie ma w Polsce innego takiego portalu jak http://jakleci.pl , który się dobrze rozwija i ma przyszłość. Tam zapraszam.

    14. Lukasz

      Jak widzę te jarzące kolory to już wiem, że to nie serwis dla mnie – ludzie (disajnerzy) dajcie sobie spokój z tym css ala web 2.0 – to już jest nudne.

    15. mantrid

      o NK też się mówi, że wsyartowała zaledwie 2,5 roku temu, ale to nieprawda, bo można sie była w niej rejestrować już od około chyba 2004 roku.

    16. Anonim

      to jest za jebiste wiecie kurwa w chuja

    17. Patryk."VIP"

      to jest za jebiste wiecie kurwa chuj

    Odpowiedz

    Connect with Facebook