24

Te lodówki pomogą wam przestać w końcu marnować jedzenie. A to nie wszystko!

Chyba nie trzeba nikomu mówić jak wygląda lodówka. Sporych rozmiarów brzęczące pudło służące nam w głównej mierze do jednego celu — długiego przechowywania żywności, by było świeże i nie psuło się. Trzymamy w niej mięso, owoce, warzywa i nabiał. Chłodzimy w niej też napoje, którymi delektujemy się w cieplejsze dni, czy inne produkty wymagające odpowiednio niskiej temperatury.

Tradycyjne lodówki podzielone są najczęściej po prostu na dwie części, odpowiedzialne kolejno za chłodzenie i zamrażanie znajdujących się tam produktów. Czy nowoczesne urządzenia mogą zaoferować coś więcej?

Przez setki lat ludzie zmagali się z przechowywaniem szybko psującej się żywności. Piwnice, ziemianki, specjalne pomieszczenia przypominające obecne spiżarnie — to rozwiązania z których korzystali nasi przodkowie. Posługiwano się też z tak zwanymi lodowniami wykorzystującymi lód do trzymania jedzenia w bardzo niskich temperaturach. Pierwsze chłodziarki zaczęły pojawiać się w XIX wieku, ale dopiero druga dekada XX wieku przyniosła prawdziwą rewolucję — lodówki zaczęły pojawiać się w naszych domach. Dziś nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez stojącego w niej jednego z najważniejszych sprzętów AGD, do którego zaglądamy kilka, kilkanaście, a czasem nawet kilkadziesiąt razy dziennie. Dzięki nowoczesnym technologiom, chłodziarko-zamrażarki firmy Samsung nie muszą być wyłącznie kolosalnymi pudłami do przechowywania żywności. Mogą być fajnym gadżetem stanowiącym integralną częścią inteligentnego domu i oprócz swojej podstawowej funkcji, pozwolą nam na ograniczenie marnowania jedzenia i dadzą nam możliwość dopasowania ich do naszych potrzeb. Czym więc powinniśmy się kierować przy wyborze lodówki, która zapewni nam wszystko, czego potrzebujemy i po jakie kluczowe technologie powinniśmy.

Jedną z najbardziej irytujących rzeczy, z którą wciąż musi zmagać się wielu użytkowników domowych zamrażalników starszego typu jest tworzenie się szronu i lodu. Rozwiązaniem tego problemu jest funkcja No Frost. Dzięki niej zamrożone produkty nie zbrylają się a urządzenie nie wymaga rozmrażania. Jednym z najważniejszych elementów nowoczesnej lodówki powinna być możliwość jak najdłuższego zachowania świeżości produktów w niej przechowywanych. Z pomocą przychodzą lodówki Samsunga wyposażone w system Twin Cooling Plus™ lub Triple Cooling™, oferujący – w zależności od modelu – podwójny lub potrójny obieg powietrza. Zastosowanie niezależnych obiegów powoduje, że zapachy zamrażalnika nie mieszają się z tymi w chłodziarce, a parownik wbudowany w komorę lodówki pozwala na utrzymanie w jej wnętrzu może 75% wilgotności. Rozwiązania te sprawiają, że jedzenie pozostaje świeże nawet dwukrotnie dłużej, co w konsekwencji przekłada się na zmniejszenie marnowania żywności, które nieświeże ląduje w koszu na śmieci. Za odpowiednie warunki wewnątrz lodówki odpowiada także wykończenie Metal Cooling – dzięki czemu optymalna temperatura może zostać zachowana nawet przy otwarciu drzwi. Dodatkowo, metalowy panel na tylnej ścianie wygląda nowocześnie i elegancko.

Współczesne lodówki oferują już nie tylko kostkarki, dystrybutory wody czy lodu. Najciekawszą innowacją w chłodziarkach jest zintegrowany ekran, który z dość standardowego sprzętu potrafi zrobić multimedialne centrum kuchni. Samsung Family Hub™ to lodówka z dostępem do internetu i dotykowym wyświetlaczem Family Board otwierającym przed użytkownikami szereg nowych możliwości. Posłuży jako kalendarz wszystkich domowników, narzędzie do odbierania wiadomości czy tworzenia list zakupów. Może też pełnić funkcję wirtualnej tablicy, do której użytkownicy mogą dodawać notatki, zdjęcia oraz rysunki. Dzięki umieszczonym wewnątrz lodówki trzem aparatom robiącym zdjęcia przy każdym zamknięciu drzwi, można w szybki sposób sprawdzić stan zapasów na półkach — także na urządzeniu mobilnym z zainstalowaną aplikacją SmartThings.

Prawdopodobnie też nawet najbardziej rozsądnym osobom zdarzyło się zakupić nieco więcej niż planowali: a to fantastyczne owoce, a to przepiękne warzywa – o wyjątkowo świeżym mięsie nawet nie wspomnę. Problemem okazywało się często miejsce w lodówce, którego… po prostu zabrakło. Jeśli chwilowo potrzebujemy dużo większej przestrzeni chłodniczej, a nie przechowujemy w tej chwili zamrożonych produktów, można sięgnąć po rozwiązania oparte o system Cool Select+ pozwalające na zagospodarowanie przestrzeni przeznaczonej na zamrażarkę jako dodatkowe miejsce chłodnicze — zmianę można wprowadzić za pomocą jednego przycisku, wraz z możliwością dostosowania temperatury w dolnej części lodówki i ustawienie jednego z czterech poziomów odpowiadających warunkom, w jakich powinny być przechowywane konkretne produkty.

Optymalne ustawienie lodówki w kuchni nie jest zazwyczaj łatwym zadaniem. W zależności czy zdecydujemy się na wolnostojący sprzęt czy też jego zabudowę, w sklepach znajdziemy szeroką gamę tego typu produktów. Alternatywą dla modeli do zabudowy są chłodziarki Samsunga z linii Kitchen Fit™. Taką lodówkę możemy obudować meblami, które wraz z nią stworzą elegancki wystrój kuchni, bez obaw o odstawanie sprzętu od linii pozostałego wyposażenia.

Opisane powyżej funkcje to tylko część rozwiązań znajdujących się w nowoczesnych lodówkach Samsunga. Przy zakupie nowego urządzenia warto przemyśleć nasze potrzeby i wybrać model najlepiej dopasowany do naszych nawyków.

Wpis powstał przy współpracy z firmą Samsung

Advertisement