Apple

Jeżeli podłączysz iPhone'a do tak nazwanej sieci Wi-Fi to... będziesz miał problem

Kamil Świtalski
22

Na nietypowy błąd trafił jeden z użytkowników iPhone'a. Odkrył, że po podłączeniu do sieci o pewnej nazwie, smartfon przestaje łączyć się z internetem. Na szczęście można to szybko naprawić!

Technologie ułatwiają nam życie w stopniu, którego zmierzyć się nawet nie da. Trzeba jednak mieć na uwadze, że wszystkie one mają też drugą stronę medalu: potrafią psuć się w najmniej oczekiwanym momencie, a błędy w oprogramowaniu są czasem tak kuriozalne, że można się naprawdę zdziwić - co doskonale obrazuje ten odkryty przez Carla Schou. Urządzenia Apple po połączeniu z siecią o dziwnej nazwie... permanentnie wyłączają WiFi.

Zobacz też: Tim Cook: instalowanie aplikacji spoza sklepu nie leży w dobrym interesie użytkowników

Po podłączeniu do sieci WiFi o nazwie “%p%s%s%s%s%n” iPhone'y oraz iPady... permanentnie wyłączają opcję WiFi

Nie potrzeba żadnych dodatkowych elementów, nie trzeba wpisywać nic w konsoli ani czarować. Jeżeli podłączycie iPhone'a (lub iPada) do sieci o nazwie “%p%s%s%s%s%n”, automatycznie zostanie w nim wyłączone WiFi. Jest to o tyle kłopotliwe, że żadne resety urządzeń czy zmiany nazwy sieci wówczas nie pomogą. Carl Schou pochwalił się swoim znaleziskiem na Twitterze, gdzie kilkoro śmiałków nie dowierzało, idąc więc w jego ślady także napytali sobie biedy. Co ciekawe — ta niecodzienna nazwa sieci jest problematyczna wyłącznie na urządzeniach Apple — użytkownicy Androida twierdzą, że u nich podobnych objawów nie uświadczono.

Wyobrażam sobie że im szerzej się wieść o tym błędzie rozniesie, tym żartownisiów będzie przybywać — a tym samym użytkowników z zablokowanym dostępem do własnego Wi-Fi na smartfonach i tabletach. Szczęście w nieszczęściu, że nawet po podłączeniu do sieci o nazwie “%p%s%s%s%s%n” da się z tego stosunkowo łatwo wykaraskać - trzeba tylko wiedzieć jak. A wszystko co musicie zrobić to... zresetować ustawienia sieci. W tym celu wejdźcie do Ustawień -> Ogólne -> Wyzeruj, a tam zresetujcie wszystkie ustawienia sieciowe. Skorzystanie z tej opcji wykasuje informacje o wszystkich sieciach z którymi się łączyliście za pośrednictwem tego sprzętu - i będzie już można normalnie korzystać z internetu, łącząc się z dowolną siecią. Polecałbym jednak unikać kolejnych prób z “%p%s%s%s%s%n” ;).

Zobacz też: Idziesz do lekarza? Nie, do Apple, mają nową usługę Apple Doctors

Intrygujący błąd, wokół którego już teraz krąży kilka teorii — ale zamiast bawić się we wróżenie z fusów, myślę, że warto poczekać na oficjalny komentarz ze strony Apple. Nie wierzę by firma ustosunkowała się do niego bezpośrednio, ale zakładam że przy okazji najbliższej aktualizacji systemu pojawi się łatka która sprawi że po podłączeniu do tak nazwanej sieci nic się nie wydarzy z ustawieniami systemu, problemów nie będzie, a przy okazji Apple podpowie co powodowało taki błąd.

Jak obstawiacie, ilu żartownisiów popsuje w najbliższych dniach humory kolegom i współpracownikom? ;-)

Źródło

Hej, jesteśmy na Google News - Obserwuj to, co ważne w techu