huawei y6 2018
0

Wideorecenzja Huawei Y6 2018 i Huawei Y6 Prime 2018. Chińszczyzna po taniości

Huawei Y6 2018 i Huawei Y6 Prime 2018 to nowe modele z niskiej półki, które cieszą się teraz sporą popularnością. Czy słusznie?

Dane techniczne Huawei Y6 2018 i Huawei Y6 Prime 2018:

  • 5,7-calowy ekran IPS TFT LCD o rozdzielczości HD+ i proporcjach 18:9,
  • Qualcomm Snapdragon 425 (4 x ARM Cortex A53 1,4 GHz) z grafiką Adreno 308,
  • 2 GB (Y6 2018) / 3 GB RAM (Y6 Prime 2018),
  • 16 GB (Y6 2018 – wolne około 9,01 GB) / 32 GB pamięci wbudowanej (Y6 Prime 2018 – wolne 24,19 GB),
  • slot kart microSD,
  • Android 8.0 Oreo z EMUI 8.0,
  • WiFi 802.11 b/g/n 2,4 GHz,
  • dual SIM,
  • Bluetooth 4.2,
  • GPS, Glonass,
  • złącze microUSB 2.0,
  • port słuchawkowy 3,5 mm,
  • skaner linii papilarnych (tylko Y6 Prime 2018),
  • aparat 13 Mpix,
  • kamerka 5 Mpix (Y6 2018) / 8 Mpix (Y6 Prime 2018) z diodą doświetlającą,
  • wymiary: 152,4 x 73 x 8,05 (Y6 2018) / 152,4 x 73 x 7,8 mm,
  • waga: 150 gramów.

Ceny Huawei Y6 2018:

  • Huawei Y6 2018 2/16 GB – 649 złotych, dostępny w kolorach czarnym i niebieskim,
  • Huawei Y6 Prime 2018 3/32 GB – 749 złotych, dostępny w kolorach czarnym i niebieskim.

Sprzęt do testów wypożyczył sklep x-kom. Dzięki! :)

Współczynnik SAR:

  • dla głowy: 0,31 W/kg,
  • dla ciała: 0,5 W/kg,

Wideorecenzja Huawei Y6 2018 i Huawei Y6 Prime 2018

Tanie urządzenia, ale trudne w ocenie

W teorii Huawei Y6 2018 i Huawei Y6 Prime 2018 zostały stworzone pod kątem mniej wymagających osób. Kosztują stosunkowo niewiele i dostosowano je pod kątem abonamentów, w których to mają szansę zrobić karierę i widać, że sami operatorzy widzą w nich potencjał. Jeżeli chodzi o wygląd, to od razu widać, że mamy do czynienia z Huawei. Jest prosto, elegancko, jakość wykonania stoi na odpowiednim poziomie. Plastikowa obudowa dobrze leży w dłoni, a slot oferuje osobne miejsca na dual SIM i microSD.

Huawei Y6 2018 i Huawei Y6 Prime 2018

W obu modelach znajdziemy 5,7-calowe ekrany IPS o rozdzielczości HD+ i proporcjach 18:9. Oferuje niezłą jakość obrazu w tej półce cenowej i tu nie ma co narzekać. Nieźle sprawa wygląda również z samym oprogramowaniem. Android 8.0 Oreo z EMUI 8.0 ma szeroki wachlarz funkcji, choć trzeba przyznać, że na start mamy sporo preinstalowanych zbędnych rzeczy. W grach Huawei Y6 2018 nie zawodzi, choć w codziennym użytkowaniu 2 GB RAM zawodzą i czynią z niego ślamazarnego budżetowca. Dla porównania wersja Prime nie ma podobnych problemów.

W kwestii modułów łączności, to brakuje tu tylko WiFi 5 GHz i NFC. Jakość rozmów zaskakująco dobra, natomiast skaner linii papilarnych pojawił się jedynie w droższym z tej dwójki. Wielka szkoda. W kwestii audio nie zawodzą, podobnie z aparatami. Tu jednak okazuje się, że przednie kamerki wspierane diodami doświetlającymi wcale nie sprawiają, że to propozycje nie do końca skierowane do fanów selfie. Same fotografie po zmroku z kolei zasługują na najniższe oceny. Przeciętnie wypada bateria 3000 mAh. Oferuje ona czas pracy na poziomie 3,5 – 5 godzin przy LTE i do 6,5 przy WiFi.

Pełna wersja tekstowa recenzji Huawei Y6 2018 i Huawei Y6 Prime 2018.

Podsumowanie

Huawei Y6 Prime 2018 to nawet dobry smartfon. Kosztuje w mojej opinii trochę zbyt dużo, ale przy atrakcyjnych abonamentach ma sens. Z kolei Y6 2018 działa tak źle, że nikomu go nie mogę polecić. W wolnej sprzedaży natomiast znajdziemy kilka ciekawszych urządzeń, które są mocniejsze i oferują lepsze multimedia. Progres względem Y6 2017 widać, ale to wciąż za mało.

huawei y6 2018

Alternatywy:

  • Huawei P9 Lite Mini – jeżeli koniecznie ma być Huawei w abonamencie, to lepiej wziąć coś tańszego i zbliżonego,
  • Meizu M6 – zgrabna propozycja z mocniejszymi podzespołami,
  • Xiaomi Redmi 5 – model z podobnym wyświetlaczem, ale już lepszymi aparatami oraz ośmiordzeniowym Snapdragonem 450,
  • Xiaomi Redmi 5 Plus – większy, jednak wyróżniający się mocniejszą specyfikacją i baterią aż 4000 mAh.

Zalety:

  • wygląd,
  • jakość wykonania,
  • duży ekran,
  • dual SIM,
  • osobne sloty na dual SIM i microSD,
  • możliwości audio,
  • dioda powiadomień,
  • funkcjonalne oprogramowanie.

Dotyczy Y6 Prime 2018:

  • płynne działanie,
  • skaner linii papilarnych.

Wady:

  • przeciętna jakość zdjęć,
  • podstawowa wydajność,
  • wyświetlacz tylko HD+,
  • zbyt wysoka cena.

Dotyczy Y6 2018:

  • powolne działanie,
  • lagi,
  • brak skanera linii papilarnych.