21

Google z długo wyczekiwanymi zmianami w Dysku i Zdjęciach

Chmura Google to świetne miejsce do przechowywania różnych plików, w tym zdjeć i filmów. Korzystanie z narzędzi w postaci Dysku Google i Zdjęć Google może być mylące i często powoduje zamieszanie. Firma zdecydowała się na krok, który ma usprawnić działanie obu tych funkcji.

Jak możemy przeczytać na oficjalnym blogu firmy z Mountain View, 10 lipca 2019 roku Zdjęcia Google i Dysk Google przestaną być między sobą automatycznie synchronizowane. A to oznacza, że od tego dnia, wrzucane do tych usług nowe zdjęcia, czy filmy nie będą widoczne w dwóch miejscach jednocześnie. To efekt zgłaszanych od dłuższego czasu wątpliwości i sugestii użytkowników dotyczących niejasnego działania obu platform do przechowywania treści cyfrowych. Zmiana ta ma celu ułatwienie wyboru, w którym z tych narzędzi będziemy chcieć przechowywać swoje pliki.

Zobacz też: „Magiczna”, lecz prawie zapomniana funkcja Zdjęć Google jednak istnieje!

Wraz z wprowadzonymi zmianami przesłanie zdjęć, czy materiałów wideo na Dysk Google lub do Zdjęć Google nie będzie odzwierciedlane w drugiej aplikacji. Podobnie będzie w przypadku ich usuwania — skasowanie zdjęcia z Dysku lub ze Zdjęć nie skasuje ich automatycznie z pozostałych usług — będzie trzeba zrobić to ręcznie. Google postanowiło również udostępnić nowe narzędzie pozwalające na skopiowanie wszystkich zdjęć przechowywanych w Dysku do Zdjęć. Na stronie photos.google.com będzie można ręcznie kopiować zdjęcia i filmy z Dysku Google do Zdjęć Google.

Jako, że wraz ze zmianami przestaje istnieć synchronizacja między Dyskiem a Zdjęciami, elementy kopiowane między jedną a drugą usługą będą się wliczały do limitu przestrzeni dyskowej, choć, jak informuje firma, pliki zsynchronizowane przed 9 lipca 2019 r. nie będą zajmować dodatkowego miejsca na dane. W przypadku korzystania z kopii zapasowej wysyłanej z komputerów PC lub Mac pliki nie będą zajmować dodatkowych danych, jeśli kopiowane są w wysokiej jakości. Jeśli decydujemy się na przesłanie ich w jakości oryginalnej, będzie trzeba mieć na uwadze ograniczone miejsce. Zmiany te dotyczą wszystkich użytkowników usług, w tym także korzystających z oferty G Suite.

Źródło: Google Blog