mapy google
14

Google udostępnia opcję automatycznego kasowania naszej historii lokalizacji i aktywności w ich wyszukiwarce

Google na swoim blogu poinformował wczoraj o udostępnieniu opcji włączenia przez każdego użytkownika automatycznego usuwania historii lokalizacji i wyszukiwań w wyszukiwarce Google.

Google wie o nas dużo, czasem dochodzę do wniosku, że zdecydowanie za dużo, to zwykle jest moment u mnie, w którym przysiadam do swojego konta i kasuje zebrane przez giganta dane. Teraz to już nie będzie konieczne, Google i to niedługo będzie robił za mnie…

Powiecie pewnie, że to naiwne z mojej strony, bo albo dane te kasuję tylko po swojej stronie konta albo ewentualnie zebrane dane w czasie włączenia funkcji historii lokalizacji i wyszukiwań w Google, są już wystarczające do ich monetyzacji przez Google.

Niemniej daje mi to jakieś poczucie spokoju, może i pozorne, ale działa. Mam też zawsze z tyłu głowy, że korzystam z usług Google za darmo w zamian za te dane, więc tym bardziej mam względne poczucie, że przez te kilka miesięcy wypełniam założenia tego barteru z Google.

Teraz, dzięki nowej opcji w ustawieniach aktywności na naszym koncie Google, będziemy mogli włączyć automatyczne usuwanie historii lokalizacji i wyszukiwań w wyszukiwarce Google. Będą tu dwie opcje czasowe – po 3 lub 18 miesiącach, oczywiście możemy zostawić aktualną opcję ręcznego usuwania poszczególnych pozycji. Można też wyłączyć to całkowicie, ja tego nie robię z lenistwa – zawsze jak wyłączałem te opcje, po jakimś czasie zaczynało mi brakować podpowiedzi w przeglądarce wcześniej wyszukiwanych podobnych fraz i w mapach wcześniej wyszukiwanych lokalizacji.

Nowe ustawienia będą pojawiać się na naszych kontach w najbliższych tygodniach, sprawdzajcie czy macie je już u siebie pod tym linkiem.

Źródło: Blog Google.