facebook fake profile
17

Nowy scam na Facebooku, ostrzeżcie swoich znajomych

Kilka razy do roku dostaje pytania od znajomych czy z rodziny, co to za wiadomości na Facebooku, które dostają od znajomych z listy kontaktów. Zwykle zwracają się do nich po imieniu z zatrważającą informacją, że ktoś znalazł w sieci ich zdjęcie i oczywiście link z prośbą o sprawdzenie, czy to rzeczywiście oni. Od razu mówię, by nie klikali i skasowali wiadomość. Problem cały czas istnieje i nie widać jego końca. Dziś Niebezpiecznik opisał nowy przypadek, jest tym groźniejszy, że samo kliknięcie w taki link może nas czy znajomych narazić na spore koszty.

Metoda taka sama, czyli mamy wiadomość od znajomego, który wysyła nam link niby do zdjęcia, a na zdjęciu nasz znajomy z ikoną pośrodku do otworzenia filmu. Kto by nie kliknął?

fb scam ikona filmu

Kliknięcie w play przenosi ofiarę na stronę z fałszywym hostingiem zdjęć, tu trzeba podać numer telefonu, znany trick, zwykle zamykamy stronę i nie ma problemu. Jednak druga opcja, z której korzystają przestępcy wykorzystuje technikę WAP Biling, która automatycznie kasuje nas za SMS Premium po kliknięciu, nawet bez podawania numerów, kodów czy innych sposobów autoryzacji. No chyba, że mamy zablokowane płatne numery w ustawieniach na koncie u swojego operatora.

nie możesz aktywować subskrypcji sms screenshot

Ja tak mam, polecam Wam również, zablokujcie też osobom w swojej rodzinie, którzy są mniej obeznaniu w takich praktykach w sieci, a korzystają z Facebooka.

Źródło: Niebezpiecznik.pl.