Serwis o2.pl uruchamia serwis dla zamożnych luxlux.pl. Mantra serwisu to „drogie życie jest jak narkotyk”. Od strony pomysłu myślę że nie ma się czego wstydzić. W polskim Internecie brakuje miejsc w których w przeciwieństwie do allegro nie walczy się o jak najniższą cenę ale wręcz przeciwnie docenia się rzeczy luksusowe.

W każdym z nas jest kawałek snoba – każdy lubi kupić sobie czasami coś niepotrzebnego co jednak sprawia kupującemu niesamowitą satysfakcje. Nie ma w tym nic złego i jest to wręcz sprawa naturalna. Do tej pory nie było w Internecie polskim miejsca gdzie można było by spełniać swoje snobistyczne zachcianki.

Serwis o2.pl z swoim luxlux.pl pretenduje do miana serwisu dla lepiej uposażonych młodych ludzi. Ale… jest tylko jedno ale.

Raczej rzadko wypowiadam się na temat grafiki i wykonania stron bo nie jestem w tym zakresie fachowcem. Jednak to co zrobili panowie z o2.pl przekracza granice każdego gustu (niestety ktoś uznał iż www.smog.pl to wzór dla portalu luxlux.pl – i to moim zdaniem duża pomyłka)

Na stronie zrobiony jest chyba konkurs pod nazwą „ile obrazków da się tu wcisnąć”. Nie mówiąc o elementarnym braku gustu – autorzy z o2.pl postanowił opisywane dobra luksusowe wepchnąć na siłę na jedna biedną stronę internetową. Podział opisywanych rzeczy na kategorie jest praktycznie niewidoczny.

Brak jest jakiejkolwiek informacji o tym dla kogo jest ta strona, o czym jest ta strona, kto jest autorem strony. Rozumie iż o2 jest znanym portalem ale trzeba włożyć trochę wysiłku w swoje nowe dzieła i zatrudnić copywritera.

Mamy też możliwość zarejestrowania się w serwisie – pytanie tylko po co ? – autorzy nie mieli czasu na napisanie podstawowych informacji o serwisie. Mieli za to czas na wywiady w których zapowiadają iż reklama na tej stronie będzie o 40% droższa od reklamy w innych miejscach na o2.pl

Jeszcze jedna uwaga na koniec – jeśli robi się luksusowy serwis to trzeba też go moderować. Wątpię aby ktoś po przeczytaniu komentarzy do niektórych rzeczy czy opisów miał jeszcze ochotę na ponowne odwiedziny tego serwisu.

Luxlux.pl jest dowodem na to, że o2.pl powinno zapłacić za zrobienie następnego serwisu zewnętrznej firmie. Bo jeśli serwis ten jest robiony własnymi siłami to jest to zły kierunek rozwoju.

Spodobał Ci się tekst? Poleć znajomym:

iStore

iStore

  • http://blog.rafaljanik.com Rafał Janik

    LuxLux.pl zapewne został stworzony w tekiej a nie innej formie ze względu na latwość pozycjonowania. O2.pl inwestuje w różne serwisy, które mogą im przynieśc dużą oglądalność, by później ją spieniężyć w reklamie.

    Sam luxlux.pl jest raczej serwisem dla gadżeciarzy, a nie dla ludzi poszukujących dóbr luksusowych, a raczej dla młodej awiedzi, która chciałaby być i mieć lux.

    Tak jak piszesz serwis ten jest tak zaprojektowany, że dotrze raczej do dzieciaków, niż do osób mających pieniądze na lux. Jednak reklamodawców i tak będzie łatwo przekonac mówiąc, że u nas są tylko „bogaci”

  • http://normanos.com normanos

    pudelek.pl -> smog.pl -> luxlux.pl
    to jesli chodzi o chronologie i design ;)

  • http://normanos.com normanos

    cholera.. komentarz mi wcielo…

    pudelek.pl -> smog.pl -> luxlux.pl
    to jesli chodzi o chronologie i design ;)

  • Garsija

    Apel do autora bloga – są pewne zasady zwane interpunkcją. 3 przecinki w powyższym tekście, to trochę za mało. To mój jedyny zarzut, z resztą się zgadzam.

  • http://netto.blox.pl/ Marcin Jagodziński

    bez przesady, wygląd jak wygląd. a to co mówi Rafał, to racja. to jest serwis dla tych, którzy aspirują. mają tam jakiś tagline? coś o narkotykach? ja bym proponował „lizanie przez szybkę” :)

  • hazan

    Dla mnie ten serwis jest pusty na zewnątrz i od środka. Nie ma w nim kompletnie nic co by mnie tam zatrzymało na 5 minut (a nie ukrywam że też czasami odzywa się we mnie snob i kupuję sobie coś czego nie do końca potrzebuje:) )

  • http://www.aukcje.org Jacek Z. Strzembkowski

    To nie jest serwis dla tych, którzy aspirują – czy tzw. noworyszy. To taki PiaRowski lans masówki z pseudo-wyższej półki dla ćwierćinteligentów.

  • Stan

    Ciekawy jestem, czy autor podobnie ocenia konkurencję tego pseudoportalu dla bogatych, która powstała ostatnio, czyli http://www.eluxury.pl. Moim zdaniem są o kosmos od serwisu o2.pl ale czegoś mi tam brakuje, tylko nie do końca wiem czego…

  • dona

    sklepu oczywiście :) brakuje na http://www.eluxury.pl
    pozatym serwis jest śliczny :P

  • wacek

    Tak dla dony – korespondowałem z http://www.eluxury.pl i dowiedziałem się, że sklep powstanie podobno już w styczniu. Ciekawe z czym będzie? Jeśli bedzie zrobiony sensownie, to luxlux może się zacząć obawiać. Na razie na eluxury.pl nie ma życia

  • certina

    Znalazłem zupełne przeciwieństwo serwisu luxlux – w sensie serwisu luksusowy zrobiony z gustem, pisany z wyczuciem – http://www.platine.pl