Do minibloga dodaje na bieżąco informacje jakie otrzymuje o nowych strartupach, myślę że warto od czasu do czasu napisać o nich słowo komentarza, oto więc w krótko o „nowych”:

swiat-pacjenta.pl – istnieje od 2008 roku i wygląda trochę na serwis nie z tej epoki. Jeśli chodzi o kategorię serwisów dla lekarzy i pacjentów są już w internecie lepsze propozycje.

groszami.pl Kolejny serwis z aukcją za 1 PLN, niestety wygląd pozycji jest tak zbliżony do podbij.pl, że budzi mój niesmak nie mówiąc już o jakichkolwiek szansach wśród tłumu tego typu serwisów, które się ostatnio pojawiły. Nie lubię aż takich kopii.

gieldagwiazd.pl – Oceniamy gwiazdy i budujemy ranking, jedyne co przykuwa uwagę w tym serwisie to świetnie narysowane karykatury. Na pierwszym miejscu w rankingu znajdziemy Palikota i Dodę co chyba odzwierciedla faktyczny stan wśród naszych „gwiazdeczek”.

kotografia.pl Rozumiem (albo i nie) zamiłowanie do kotów ale wgranie gotowej galerii, wrzucenie paru zdjęć i zrobienie loga raczej trudno nazwać startupem, a już na pewno trudno liczyć na „szaloną popularność”.

sentimo.pl – kolejna społecznościówka, tym razem łącznie z blogami. Myślą przewodnią są wspomnienia ale niestety nie dowiadujemy się tego z strony głównej. Startowanie w tym momencie z serwisem społecznościowym i blogami, a szczególnie w takim dość dziwnym wykonaniu to trochę jak zaklinanie rzeczywistości.

Zdecydowanie najciekawszym startupem jaki pojawił się w ostatnich dniach jest JakElvis.pl. Niestety niedługo po starcie serwis został wyłączony z powodu nieoczekiwanego? obciążenia. Ciekawe czy zabiła go popularność czy też słabe przygotowanie techniczne?

Spodobał Ci się tekst? Poleć znajomym:

iStore

iStore

  • wsl

    Domena jakelvis.pl jest zarejestrowana na home.pl, wiec (spodziewając się że i hosting maja tam) pewnie nie maja nic lepszego jak Business Starter. Oprogramowanie pewnie też napisane z użyciem jakiegoś definitely-not-for-shared-hosting-framework’a i teraz cienko piszczą. Trzeba wydać kasę na serwer dedykowany i będzie ok.

    • http://antyweb.pl Grzegorz Marczak

      @wsl nie sądzę aby mieli hosting w home, wiem natomiast że wspierani są przez infrastrukturę patrz.pl

  • wsl

    @hazan – A wiesz w jakim zakresie? Serwer z jakelvis.pl jest w zupełnie innej puli adresowej (de facto w ovh.pl) niż patrz.pl.

  • Hnery

    @Hazan

    „Startowanie w tym momencie z serwisem społecznościowym i blogami, a szczególnie w takim dość dziwnym wykonaniu to trochę jak zaklinanie rzeczywistości”

    A Jakelvis.pl to co jak nie serwis społęcznościowy?

  • E.

    przeciez widac ze ten swiat-pacjenta to jakis projekt na zaliczenie jakiegos przedmiotu na jakiejs uczelni.

  • Sizar

    Według mnie tworzenie kolejnego podbij, mija się z celem, chyba że reklamowane by było jak fruli. Przy wielu serwisach bukmacherskich przynajmniej są różnice kursowe, a kolejne serwisy typu podbij, czym mają się wyróżniać? Obietnicą innych produktów?

    Może powstał gotowy, ogólnodostępny skrypt + layout i teraz czeka nas wysyp tego typu „startupów”. Zresztą Grzegorzu zobacz w ostatnie komentarze starego już wpisu „http://antyweb.pl/podbijpl-kto-tu-na-kim-zarabia/#comment-54261″. Tam dziś pojawiła się nieudolna reklama następnego serwisu jak fruli.
    Biorąc pod uwagę jednak sposób reklamowania, sądzę że i serwis jest równie amatorski :-)

  • nrm

    kotografia – o ktoś mi „rąbnął” nazwę ;) w l.p. na szczęście głupio brzmi ;)

  • http://ecoosystem.com Bartek Rycharski

    Niedawno pojawiło się też coś takiego – http://musiccv.com/

    Twórcy chyba są mało świadomi istnienia blogosfery promującej startupy bo cicho o nich, ale metro ostatnio napisało o nich co nieco – http://www.emetro.pl/emetro/1,85652,6153672,Aaaaby_znalezc_muzyka.html

  • http://jakelvis.pl Michał Samojlik

    Witam,

    Trzeba bronić czci Elvisa:) Proszę nie martwcie się ani o hosting ani o oprogramowanie. Liczby wejść nas zwyczajnie poraziły i tyle. Niedługo wracamy mocniejsi.

    Pozdr

  • http://www.webook.pl/zaproszenie.php?klucz=beta Artur

    Groszami.pl wcale nie wygląda tak źle, przyzwoita szata graficzna. A tak poza tym mają bardzo fajną stopkę „2008-2012 Groszami.pl Inc”

  • charlie

    To jak juz jestesmy w temacie startupow to mam takie pytanie… mogac przeznaczyc 500 zl miesiecznie na reklame startupu, w jaka promocje serwisu najlepiej inwestowac aby zachecic internautow do odwiedzania serwisu? Jedyne co mi przychodzi na mysl to poczta pantoflowa oraz linki i mailing z allegro :P

  • wsl

    @Michał Samojlik — szczerze mówiąc mam to gdzieś, po prostu jestem ciekawy co się stało i jak wielka musiała być ta oglądalność. Z doświadczenia wiem co się może stać z serwisem gdy uderzy w niego kilkadziesiąt tysięcy ludzi naraz. To zwykła ciekawość, nic osobistego…

  • http://antyweb.pl Grzegorz Marczak

    @charlie

    Oto jak kiedyś rozkręcaliśmy pytamy.pl
    http://antyweb.pl/promowane-startup-ow-ciezko/

    Dzisiaj może być nieco trudniej bo zainteresowanie nowym startupami w mediach nie jest już tak duże ale warto przeczytać bo wydaje mi się, że kilka rad nadal można wykorzystać.

  • Tomek

    http://dns.pl/cgi-bin/whois.pl tutaj można sprawdzić na jakie dnsy wskazuje domena – domena jakelvis.pl wskazuje na home.pl – jak dla mnie oznacza to, że tam maja hosting. aczkolwiek być może jakiś loadbalancer tam stoi – reszta jest gdzie indziej…..

  • http://www.swiety-mikolaj.pl Andrzej

    No i niestety portal groszami.pl lezy. Zlodzieje pozbierali kase na punkty i od wczoraj nic nie chodzi niestety. Moze sie okazac ze podobne portale sa niezlym miejsce na naciaganie ludzi na zakup punktow i niewywiazywanie sie z ofert sprzedazy.

  • http://kotografia.p Łukasz

    No cóż, zimny prysznic ;) Jedno mnie też zastanawia – co złego jest w gotowym skrypcie galerii?

    @nrm – zastanawiałem się nad l.p., ale głupio mi brzmiała ;)

  • Pingback: AntyWeb | Archiwum » Krótko o 10 nowych

  • Krzysiek

    Uważajcie na ten portal – ostrzegam – wygrałem u nich 2 aukcje na kwotę przekraczającą 1300zł, jednak zamiast wygranych przedmiotów z ich strony tylko wymówki, kłamstwa i zarzuty pod moim imieniem. Sprawa została zgłoszona na Policję. Jeśli są inni pokrzywdzeni proszę o kontakt razem będzie łatwiej ukrócić oszukańczą działalność tego portalu.

  • Krzysiek

    oczywiście chodzi o portal http://www.groszami.pl

  • http://groszami.pl Lidia

    Ja kupiłam tak Nokie 5310 za 10gr! Kocham ten portal za to i jeśli ktoś ma jakieś pretensje może do mnie przyjechać i zobaczyć na własne oczy komóreczkę :)))