facebook ikona
34

Jak usunąć konto na Facebooku i jakie są tego konsekwencje?

Usuwanie konta na Facebooku staje się ostatnio modne, choć nie widać tego w statystykach, często w komentarzach pod wpisami o Facebooku informujecie, że nie macie konta na FB, usunęliście lub zamierzacie usunąć.

Jak usunąć konto na Facebooku?

Zadałem sobie dziś to pytanie i postanowiłem sprawdzić jak to w ogóle zrobić. Okazało się, że nie jest to takie proste i oczywiste. Przeszukałem cały panel ustawień konta i nie znalazłem bezpośredniego odnośnika do usunięcia konta. Znalazłem jedynie kilka innych opcji:

Dezaktywacja konta na Facebooku

Dezaktywacja konta pozwala na czasowe wyłączenie konta na FB, w tym czasie nie będzie widoczny nasz profil, a więc i nasze posty i aktywności. Nie będzie też możliwe znalezienie nas na Facebooku poprzez wyszukiwarkę. By ponownie aktywować konto wystarczy zalogować się na swoje dane i dostęp do serwisu zostanie automatycznie odblokowany.

dezaktywacja konta facebook

Bezpośredni link do dezaktywacji konta na Facebooku – zanim dezaktywujemy konto, warto zaznaczyć też, aby nie przychodziły do nas w tym czasie wiadomości czy zaproszenia od znajomych.

Usunięcie konta na Facebooku po śmierci

Drugą opcją jaką znalazłem w panelu ustawień to prośba o trwałe usunięcie naszego konta, wraz z danymi, postami czy zdjęciami, ale dopiero po naszej śmierci.

usunięcie konta facebook po śmierci

W przypadku, gdy nie będziemy chcieli usuwać konta po śmierci, można wskazać znajomego czy kogoś z rodziny, kto będzie miał dostęp do konta po naszej śmierci. Będzie mógł wtedy przypiąć post na osi czasu oraz zaktualizować zdjęcie profilowe. Dziwne tu jest dodatkowe uprawnienie, że będzie mógł odpowiadać na zaproszenia do grona znajomych, po co to komu, w przypadku śmierci danej osoby, to nie wiem. Zablokowana natomiast będzie opcja publikowania postów pod naszymi danymi i przeglądanie wiadomości.

Trwałe usunięcie konta na Facebooku

Jak wspominałem, w panelu ustawień konta nie znajdziecie linka do trwałego jego usunięcia, trafiłem na niego w dziale pomocy – usunięcie konta na Facebooku.

usuń moje konto facebook

W przypadku wyboru tej opcji stracicie bezpowrotnie dostęp do swojego konta i zgromadzonych na nim materiałów, w tym zdjęć i postów. Warto więc wcześniej pobrać archiwum z tymi treściami.

pobranie swoich danych z facebooka

Co dalej z naszymi danymi? Po zleceniu usunięcia konta Facebook w przeciągu kilku dni usunie wszystkie nasze dane, zdjęcia, posty czy wiadomości z naszego konta. Jeśli w tym czasie zalogujemy się na to konta ponownie, zlecenie usunięcia zostanie automatycznie anulowane. Facebook zastrzega, że proces usuwania wszystkich materiałów może potrwać do 90 dni. Po tym czasie w bazach danych Facebooka pozostaną jedynie kopie niektórych materiałów bez osobowych znaczników identyfikacyjnych.

To tyle w teorii, jak w praktyce to wygląda możecie się przekonać osobiście, ja jeszcze pozostaje na Facebooku przez bliżej nieokreślony czas.

Photo: ymgerman/Depositphotos.