IROMSiG cały czas działa. Jeśli nie znacie sposobu funkcjonowania tego typu firm/firmy to polecam Google. Generalnie sugerują oni nowo powstałym firmom, że nie są zarejestrowani w czymś co się nazywa Internetowym Rejestrze Ogłoszeń Monitora Sądowego i Gospodarczego (nazwa myląca podobna to prawdziwych bytów ministerstwa finansów). Przysyłają przypomnienie z druczkiem do opłacenia opiewającym na kwotę 475 PLN. Wszystko to opatrzone kilkoma paragrafiami z ustawy o krajowym rejestrze sądowniczym i mamy prawie wiarygodną informacje. Niestety nikt sobie z tym spamem i naciągactwem nie radzi. Dochodzi do tego, że ministerstwo sprawiedliwości dementuje informacje o powiązaniach z tego typu podmiotami i ostrzega petentów przed nimi.

Naciągacze tego typu pojawiają się nie tylko przy sprawach związanych z KRS. Kominek na swoim blogu opisał, że dostał wezwanie do zapłaty za wpis do Krajowego Rejestru Pracowników i Pracodawców.

Oto skan pisma jakie dostałem od bardzo wiarygodnie brzmiącej firmy IROMSiG:



Spodobał Ci się tekst? Poleć znajomym:

iStore

iStore

  • mc

    jest tez firma o zasiegu europejskim , ktora wysla ok 200 mln kopii takiego spamu. Zatrudniaja sporo ludzi, ale efekt jest taki, ze placi jakies 0,01 % Wlasciciel zarobil do tej pory ponad 100 mln euro :)

    Niektorzy dla ‘spokoju’ placa, czesto sa to ksiegowe , sekretarki (ktore przez przypadek wyslaly do nich pismo i boja sie np.zwolnienia przez szefa).

    • Monika

      DAD Adressdienst GmbH – swego czasu narobiło zamieszania, prowadzone było postępowanie przez gdańską prokuraturę. Rozsyłali formularz do złudzenia przypominający druk TP SA. Mój były szef się na to złapał – i przez 4 lata ok 5 tys euro poszło w plecy.

  • Wiesiek

    każda nowa spółka z KRS to dostaje, niestety, ale żaden znający trochę prawo i umiejący czytać w języku polskim zarząd się na to nie nabiera, chyba, że jest zainteresowany tym IR-cośtamcośtam; z prawnego punktu widzenia nie ma to znamion próby oszustwa, tak mi się wydaje; ale Autorowi za tyuł i obrazek to kciuk w gół!

    • http://www.facebook.com/karol.spieglanin Karol Spieglanin

      Wręcz przeciwnie. Tytuł i obrazek nad wyraz adekwatny.

    • http://www.facebook.com/burman.robert Robert Burman

      A może miał jeszcze przeprosić za to, że próbowali go na 5 stów naciągnąć ?

  • http://blog.miecho.pl Mieszko

    Faktycznie, wygląda to bardzo wiarygodnie. Ale jeśli takie coś komuś przychodzi z zaskoczenia, to z pewnością ktoś bardziej rozważny poszuka więcej informacji na ten temat. Pierwszy link w Google na frazę IROMSiG już sugeruje, że coś jest nie tak. Miejmy więc nadzieję, że mało osób się na to nadzieje :D

  • http://www.facebook.com/tenpawelnowak Paweł Nowak

    +1 niestety. Na szczęście nas księgowa uświadomiła.

  • http://www.facebook.com/daniel.rurarz Daniel Rurarz

    Ach te dziwne płatne rejestry. Co ciekawe, tam nie ma żadnego kłamstwa, jedynie informacja o obowiązku ogłoszenia w MSiG, potem że aby dokonać ogłoszenia w IROMSIG należy zapłacić. Żadnego powiązania, ale brzmi groźnie. Nie otrzymałeś jeszcze żadnych dziwnych ofert banków? Zwykle nawet po rejestracji osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą przychodzi tego dużo.

  • Morpheus

    Ja przeczytałem te skróty od tyłu.
    Gizmo -> lądowanie w koszu :)

    • Morpheus

      Krajowego Rejestru Pracowników i Pracodawców.
      Crap -> lądowanie w koszu :)

  • Sebastian

    Można pogrzebać w ogólnodostępnych bazach KRS, kto stoi za tym. Prezes ma bardzo polskie imię i nazwisko:

    http://krs.serwisprawa.pl/0000366419,iromsig-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia.html

    Natomiast spam rozsyła Kalfas Marketing

    http://krs.serwisprawa.pl/0000184294,kalfas-marketing-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia.html

    Prezes też z dziwnym nazwiskiem. Turcja zawitała!

  • Hahah

    pewnie jacyś frajerzy zapłacą. Ale zastanawiające jest to, że net przechodzi do realu w dziwny sposób. Spam na meila to rozumiem viagry itp bo to w necie a tu? drukowanie takich głupot i wysyłanie to zawsze dodatkowe koszty. Jednym słowem żaaaal

  • Andrzej Be

    Długie terminy płatności dają – całe 5 dni roboczych :)
    Do tego też bardzo profesjonalnie, zgodnie z nie-wiem-jaką sztuką pisania pism, miejsce i data nadania na końcu listu z lewej strony :)

    • Maciej

      A do mnie przyszło z literówką („Ograniczoną Odpoiwedzialnością”).

  • MajkiZbajki

    dla mnie tragedia. Jak ktoś ma dużo na głowie, to pomyśli, że to kolejne pismo urzędowe więc zapłaci i skupi się na swojej robocie. Nie każdy ma ochotę interesować się biurokracją.

    Dziwi mnie odwet polskich władz, że na to pozwalają. Apel na stronie www to sobie mogą.. Nie mają swoich sposobów? Może jakaś kontrola? Inspekcja? Na pewno coś by się znalazło…

    A co do argumentów, że nie ma znamion przestępstwa, to ja się nie znam, ale czy to nie jest wyłudzanie? Przypomina mi to metodę „na wnuczka” – przecież każdy jest czyimś wnukiem (prawo natury :-) i każdy może znaleźć się w potrzebie – czyż więc nie mogę od obcej babci poprosić o 5 stów pożyczki?

    Może jakaś akcja dywersyfikacyjna internetetowców? MSiG nie da rady to my damy. Jakieś legalne pomysły?

  • Kamil

    W tym wszystkich chodzi o to, że nie jest tutaj nigdzie napisana nieprawda. Oni informują, że aby dokonać wpisu do jakiegoś rejestru należy zapłacić i tyle. Oczywiście wiadomo, że chodzi tylko o wyciągnięcie pieniędzy, bo nikomu taki wpis nie jest do niczego potrzebny. Dane z KRS są jawne i dostępne więc po co kolejny taki katalog? :) Zresztą właśnie z tego powodu to wysyłają ponieważ dane z KRS są jawne i mają gotową spam listę ;).

  • http://blog.mkinternet.pl blog.mkinternet.pl

    Podobną sytuację miałem z Polskim Rejestrem Internetowym: http://blog.mkinternet.pl/2010/12/polski-rejestr-internetowy/

    • Morpheus

      Polskim Rejestrem Internetowym:
      Printer -> lądowanie w koszu :)

  • zvczxc

    sa firmy ktore chca sie reklamowac na kominku
    do czego to doszlo ze ktos placi za to zeby byc na stronie pelnej kpin chamstwa i prostactwa :( te firmy to sie nie boja o klineta widze

  • Wiesiek

    Karol Spieglanin: Wręcz przeciwnie. Tytuł i obrazek nad wyraz adekwatny.

    rozumiem Twoje zdanie, ale pozostaję przy swoim; dla mnie używanie wulgaryzmów, nawet jeśli w obcym języku, nie jest na miejscu (na moim ulubionym blogu); szczególnie, że prawnie sprawa jest czysta…

    • KZS

      Zwrot „Fuck you” też wydaje mi się być „prawnie czysty”. Co innego gdyby to np. była insynuacja, że IROMSiG utrzymuje stosunki intymne ze swoją matką.

      ;)

  • http://www.hm.pl Marcin Durczak – HM.PL
  • Wiesiek

    KZS: Zwrot “Fu…

    albo k… dbamy o kulturę słowa albo nie; ja jestem za tym aby jednak się starać, ale akceptuję też inny punkt widzenia!

    • KZS

      Wobec cwaniactwa w tak bezczelnej formie trudno być kulturalnym.

      Nie jestem oczywiście za rzucaniem wulgaryzmami na prawo i lewo, ale tutaj jednak jest to poniekąd uzasadnione (przynajmniej moim zdaniem).

  • mc

    MajkiZbajki: Dziwi mnie odwet polskich władz, że na to pozwalają. Apel na stronie www to sobie mogą.. Nie mają swoich sposobów? Może jakaś kontrola? Inspekcja? Na pewno coś by się znalazło…

    tak już u nas jest, że gnębi się naszych – a nie ‘zagranicznych’ ;/

  • mc

    Monika: DAD Adressdienst GmbH – swego czasu narobiło zamieszania, prowadzone było postępowanie przez gdańską prokuraturę. Rozsyłali formularz do złudzenia przypominający druk TP SA. Mój były szef się na to złapał – i przez 4 lata ok 5 tys euro poszło w plecy.

    dokładnie o tym pisałem …
    nie ma się co dziwić , że ta firma nadal działa i mało tego ! działa coraz bardziej agresywnie. skoro pojawiają się ‘miękkcy’ to trzeba ich doić.

    swoją drogą bardzo to jest ciekawe, że legalnie działające, uczciewe firmy mają często problemy z urzędami. a tutaj nic sie nie da zrobić :)

  • Rafi

    To jeszcze niedługo powinieneś dostać kolejny listy od jakiejś z d.py firmy, która Cię poinformuje, że zatroszczyła się o to, żeby nikt Ci nie ukradł domeny i sama Ci ją ukradła… yyy pardonsik, zabepieczyła. Wszystkie rozsądne warianty typu antyweb.com, antyweb.waw.pl, antyweb.net czy co tam jeszcze wolne zostało. I za tę troskę będzie oczekiwać „drobnej” opłaty coś chyba około 500 zł per domenka. Chamstwo i cfaniactwo się szerzy…

  • Maciek

    Dostałem dzisiaj takie pismo, kilka dni po rejestracji spółki.

    Zadzwoniłem na informację MSiG, gdzie uprzejma pani poinformowała mnie o co chodzi, i że jeśli nie zapłacę, to pewnie przyjdzie coś podobnego po raz kolejny, tym razem z Centralnego Rejestru..coś tam.

    Czytam wypowiedzi innych i aż dziwne, że do tej pory nikt nic z tym nie zrobił.

  • kolejny

    Rowniez dostalem pisma z IROMSIG ale w jednym odbiorca to Ogolnopolski Rejestr Ogloszen MSIG kwota 475 zł a w drugim Internetowy Rejestr Ogloszen MSIG i tu UWAGA kwota 425 zl. A w ramce posrodku pisma od IROMSIG pisze: [Uwaga!!! Prosimy o zignorowanie blednie wyslanego pisma zawierajacego zly numer konta i niepoprawna kwote (475 PLN). Prosimy o wykorzystanie danych z zalaczonego druku. Za utrudnienia przepraszamy.]
    Normalnie promocja :D
    Widac ciezkie czasy nastaly-juz i wsrod oszustow konkurencja sie robi ;)

  • Maciek

    Po kilku dnia dostałem kolejny list, tym razem mniej wiarygodnie wyglądający, adresem polskim oraz czeskim :)

    Zgłosiłbym to na policję, ale skoro sprawa chyba się toczy od stycznia (?), nie ma to sensu, skoro do tej pory ta sama firma wysyła.