Kto zgadnie na podstawie jakich słów kluczowych Google wyświetla mi reklamę Cudownego Medalika (obrazek w drugiej części postu po kliknięciu na “czytaj całość”)?
To tylko przykład tego dlaczego w opinii wielu osób google w języku polskim “po prostu nie daje rady” z reklamami graficznymi (i nie tylko). Wprawdzie nie klikałem na reklamę więc nie wiem dokąd ona prowadzi (ostatni raz jak wykryli przy moich astronomicznych zarobkach dwa kliknięcia w reklamę na blogu to dostałem ostrzeżenie), ale sama jej forma jest wystarczająca aby stwierdzić, że to pomyłka.

Cokolwiek nie spowodowało pojawienie się cudownego medalika na antyweb.pl świadczy jednak o jakiejś słabość systemu reklamowego google. Wprawdzie mogę sobie wyobrazić sytuację w której ktoś pomyłkowo dobrał złe słowa kluczowe (na przykład “społeczność” itp) dla swojej reklam – czy jednak powinienem szukać usprawiedliwień dla mało precyzyjnego systemu reklamy?
Myślę, że w najbliższych miesiącach zacznę testować polskie produkty zbliżone do adsense (podobne usługi z tego co pamiętam oferuje interia i wp), nawet jeśli opłacalność ich nie będzie na wyższym poziomie to może uda mi się uniknąć “medalików” i innych reklam tego typu?
Amen!

Witaj, nazywam się Grzegorz Marczak i jestem autorem tego bloga. Piszę tutaj o serwisach społecznościowych, nowych technologiach i nowych trendach w internecie.

U mnie na stronie tez pojawiła się ta reklama chodź raczej nie pasuje do treści gdyż na mojej stronie można wyszukać mp3.
Na pewno nie zarobisz tyle co na AdSense :) Tak to jest z naszymi systemami. Za malo maja reklam poki co.
skad wiesz, ze nie jestesmy w targecie? ;)
Reklama prowadzi na http://www.cudownymedalik.pl Tolerowałem ją od jakiegoś tygodnia na mojej stronie ale akurat dzisiaj rano puściły mi nerwy i ją zablokowałem. Trzeba w adsensach dodać ich adres do stron konkurencyjnych. BTW adsensy dają narzędzie (plugin do IE), które pozwalają legalnie podejrzeć adres reklamy. Chociaż oczywiście można ten adres sprawdzić bez tego i bez klikania na 100 sposobów.
“Nie zwlekaj! Dołącz do milionów wiernych, którzy zawierzyli Maryi.
Zamów poświęcony przez kapłana Cudowny Medalik (wymiary 15×10 mm), a otrzymasz w prezencie Nowennę do Najświętszej Maryi Panny od Cudownego Medalika.”
Dziękuje, ale chyba jednak nie skorzystam. :P
W polskich systemach reklamy kontekstowej dobieranie reklam praktycznie nie istnieje bo nie mają takiego zaplecza reklamodawców, żeby coś mieć na egzotyczne tematyki.
Moim zdaniem ktoś skierował tą reklamę na konkretną witrynę niż miałoby to być dobrane do tematyki strony
U mnie też wczoraj zauważyłem tą reklamę, chociaż blog traktuje zupełnie o czymś innym ;)
Też widzę tą reklamę.
Przysyłają prawdopodobnie medalik + formularz przelewu “co łaska” licząc na hojność ;)
Może jakaś siłą wyższa uznała że wśród czytelników Antywebu jest dużo osób do “nawrócenia”? ;)
Też miałem medalik u siebie, ale od razu zablokowałem. Reklama pojawiała się jako graficzna ale w innym rozmairze :)
Jeżeli nie chcesz być zablokowany za klikanie to wystarczy, że skopiujesz adres odnośnika z reklamy adsense wkleisz go np. do notatnika i w parametrze adurl będzie adres, który trzeba zablokować.
Prawdopodobnie medalik będzie pojawiał się na masie stron w najbliższych dniach.
heh dzieki reklamie reklamy dzisiaj wyrobisz dzienny limit na adsense:)
Ja bym proponował zdjęcie tych reklam na czas aktywności tego tematu, bo jeszcze Google przyczepi się o jakieś nabijanie kliknięć …
Zastanawia mnie jedynie, co za Maryja została uwieczniona na tej reklamie, Fatimska? Częstochowska? Jasnobramska? A może trybunalska?
Witam! Chciałem poinformować wszystkich, że u mnie też się te reklamy wyświetlają… adresu nie podam, bo jeszcze to będzie wyglądało jak reklama ;) Tematyka strony: muzyka KLUBOWA!
Co zrobić, czasy się zmieniają ;)
Pozdrawiam!
A mnie zastanawia po kiedo grzyba Ci Grzegorz te reklamy Google skoro i tak nie masz z nich żadnej przyzwoitej kasy, a w dodatku regularnie na nie narzekasz? I po co sie bawić w szukanine polskich odpowiedników itp… ?
Masz sponsorów, którzy za reklamę konkretnego produktu dają Ci konkretne pieniądze na jasnych zasadach i chyba to wystarczający argument, żeby pozbyć się tych wszystkich pseudo-reklam AdSense itp?
Hm, ta reklama atakuje chyba wszystkie polskie strony ostatnio :)
Czy tylko mi się wydaje, czy regulamin adsense zabraniał treści religijnych w reklamach??
@dominik – adsnse jest w miejscach w których w danej chwili nie ma reklamodawców.
Cudowne medaliki masowo się pojawiły na blogach, nawet na jednej domenie testowej mi się wyświetliły, czyli są słabo opłacane. Celują w jutrzejszą uroczystość Matki Boskiej Częstochowskiej?
Aż wyłączyłem adblocka, aby kliknąć. ;-) Ale kokosów za to kliknięcie chyba nie będzie….
Słowo kluczowe? Stawiam na “skrzyżowanie”, które pojawiło się w tekście… ;)
Może to nie do końca wina samego google, a reklamodawcy który wpisywał wszystkie słowa jak leciało byle pojawić się na większej ilości stron. BTW nawet instytucje kościelne i okołokościelne odkryły już google adsense ;)
Na naszej-klasie jest tego za trzęsienie. Podaj linkę do blipnięcia, masakryzm i nabijanie staruszek w butelkę.
http://blip.pl/statuses/3255345
Ni mój blog o Science Fiction się wybronił, Matka Matek świeci zaraz pod “Featured Post” :P. Hmm… u mnie to chyba na słowo kluczowe “Sheppard” przy opisywaniu Johna Shepparda ze Stargate Atlantis lol.
Dzięki Marii nauczyłem się blokować URL’e w panelu sterowania AdSensem ;)
Witam! Czytam tego bloga, bo jest poprostu świetny ale nigdy jeszcze ne pisałemżadnego komentarza. Teraz jednak muszę, bo okazało się, że u mnie na blogu Soccer360.pl (oficjalnie blog startuje w ten weekend razem z La Liga) też ukazał się “Cudowny Medalik”. Google mnie rozbroiło tą reklamą… :) Nie iwem, czy oni śpią, czy co… To jest blog o IT, mój jest o futbolu, więc co one mają wspólnego z religią?
Pozdrawiam czytelników i autora (już autorów) bloga!
Na Naszej Klasie cudowny medalik straszy od wczoraj non stop :|
Nawracają NIEWIERNYCH! :D :D
Widać, udało się im. Jest szum wśród blogerów
A to nie na Wilanowie ma powstać Świątynia Tysiąclecia? :-)
ehh kuszą, kuszą:
http://www.cudownymedalik.pl/?d=CM,start,1`6
@shpyo
Hmm… ten kto napisze “Wyjątkowy poradnik na blokowanie niechcianych reklam z naszego panelu AdSense” ma gwarantowane miejsce na wykopie ;)
Grzegorz zablokuj tą reklamę i będzie po kłopocie
haha dzisiaj czytając pewny znany serwis o F1 też natrafiłem na medalik… teraz antyweb… kurde oni chyba jakiś potężny budzet reklamowy mają skro wszystkie frazy obskoczyli :D
Jutro mam rozmowę ze specjalistami od reklam graficznych Google- postaram się spytać ich co o tym sądzą.
Swoją drogą- jeden post, a ilu czytelników sprawdziło dokąd prowadzi ta reklama.. Za wczoraj chyba było nieco więcej niż $1 ;)
http://licorea.pl/bart/blog/2008/08/26/cudowny-medalik/
Historia z medalikiem zatacza coraz szersze kręgi ;-) http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5631212.html
Na joemonsterze też był :)
Jednego tylko nie rozumiem : co ci ten medalik tak przeszkadza ?
Nie rozumiem, co komu przeszkadza ten medalik… Zachciało ci się reklam na stronie, to teraz się martw.
[...] 27, 2008 · Brak komentarzy Jeszcze niedawno Grzegorz informował o podejrzanej reklamie na blogu Antyweb, a dzisiaj przeglądając Internet znalazłem to co poniżej. Widocznie boscy specjaliści od SEO [...]
[...] kampania wirusowa rozpoczęta – pamiętacie Cudowny Medalik….? [...]
A ja myślę, że reklama tej blachy nie jest przypadkowa. jest to po prostu agresywna propaganda katolicka i tyle.
Cudowny medalik wiecznie żywy….
U mnie (http://notatnik.mekk.waw.pl – blog o informatyce i Linuksie) ta reklama pojawiła się w ostatnich tygodniach. Najpierw stawiałem, że google wyłapało zamieszczony w jednym z postów biblijny cytat ale intensywność do tego nie pasowała. Wyblokowałem, poczucie dysonansu miałem zbyt duże.
Zastanawiam się, czy to nie jest jakiś probierz spłycania się oferty reklamowej – cicho stawiam, że cudowny medalik został wystawiony po niskich stawkach…
@Hae – nie, to nie jest w żadnym sensie propaganda katolicka. Propagandą (dobrą czy złą) byłoby coś, co próbowałoby do katolicyzmu przekonywać. Ta reklama to jest raczej próba zarabiania na już wierzących.
He:-) Mineło pół roku i reklama dalej sie ukazuje. Musi im dobrze sprzedaż iść:-)
na stronie z tekstami Kata(taki satanistyczny zespół) była ta reklama xD