Jeden z czytelników napisał o bliziutko.pl, że jest to kopia serwisu mirtesen.ru.
Jeśli przyjrzeć się bliżej to faktycznie serwisy rosyjski i bliziutko.pl wyglądają identycznie. Czy jednak ktoś byłby tak bezczelny i praktycznie skopiował rosyjski serwis? Bardziej prawdopodobne, że to rosyjski serwis który został przetłumaczony na polski – jeśli tak to dlaczego nikt się nie przyznaje do pochodzenia tej strony (a przynajmniej ja nigdzie takiej informacji nie znalazłem – mam nadzieję, że niczego nie przegapiłem:) )?
Mirtesen.ru

bliziutko.pl

Aktualizacja : Po komentarzach do tego wpisu, można jednak domniemywać że bliziutko to bezpardonowa kopia rosyjskiego serwisu (prawdopodobnie)
Aktualizacja2: Zadałem pytanie autorom bliziutko o związek z rosyjskim serwisem, w odpowiedzi dostałem “wzorowaliśmy się na rosyjskim serwisie o podobnym charakterze” – czyli wszystko jasne (nawet animacja we flashu i kolory i układ strony i kształty guzików się “zawzorowały”). Niestety w środku bliziutko również jest idealną kopią rosyjskiego designu – szkoda.

Witaj, nazywam się Grzegorz Marczak i jestem autorem tego bloga. Piszę tutaj o serwisach społecznościowych, nowych technologiach i nowych trendach w internecie.

[...] Grzesiek Marczak donosi, że serwis jest nie do końca polski, ale i do końca nie wiadomo o co chodzi. // wykopywarka wersja standardowa (72×65) var [...]
dlaczego “bardziej prawdopodobne”? co tu spekulować
Alexa.com/….
Marcin, nie spekuluje po prostu nie miałem (nie mam) do końca pewności – co ten link miał pokazać bo coś chyba nie działa? (wordpress nie radzi sobie z tak długim linkiem nie wiedzieć dlaczego)
Czyżby szykowała się kolejna afera z blogerem w roli głównej? He he
A cóż w tym złego? Nawet jeśli serwis wzorowany na wschodnim odpowiedniku, to czy to coś nowego? Nasza-klasa, Wykop, Profea, Blip… Ot – dobry pomysł przeniesiony na polskie realia.
Hazanie, popraw literówki: w tytule i w tresci w nazwie serwisu.
No wiesz co, dalej dajesz powody żeby się ponabijać z Twojej ostrożności ;)
Wykop.pl – digg
nasza-klasa..
profeo, goldenline – linkedin… wymieniac mozna dlugo
@Lanooz – kompletnie zakręciłem się z tym blizutko bliziutko itp :)
@Ejwa – ale w czym złego? – bo chyba nie do końca zrozumiałaś co napisałem.
Faktycznie. W animacji można chyba nawet dostrzec zamazane imię Сергей… :)
http://mirtesen.ru/ jak to porządna ruska strona, dopasowuje się do szerokości ekranu, bliziutko już niestety nie :-)
Bliziutko to musi być polska wersja rosyjskiej strony (która jak wynika z linka Marcina J. istnieje dłużej niż bliziutko). Nikt nie jest chyba na tyle głupi, żeby tak bezczelnie zrzynać.
czytajac regulamin (a warto czasem to robic) mozna sie dowiedziec , że: “Administrator – podmiot zarządzający i prowadzący Serwis, którym jest firma “Nowina” z siedzibą w Radomiu, zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym. Posiadająca numer identyfikacji podatkowej NIP: 526-265-52-94 oraz numer Regon: 140034832.”
;) hehe jaki swiat jest dziwny wykop ktory swego czasu doslownie kradl nowosci i idee od digga ze sprzedaza koszulek i layem wlacznie jest cacy a poczatkujacy tworca web 2.0 juz jest bee ;) czasy sie zmieniaja
zna ktos autorski pomysl jakiegos polaka na web 2.0 … chociaz jeden
Kod strony rosyjskiej jest zupełnie inny. Oparty na elementach blokowych natomiast bliziutko jest oparte na tabelach. Wydaje mi się że gdyby był to ten sam właściciel, (tzn bliziutko było by portem na polskę) serwis byłby zbudowany podobnie.
@Makbol – i dlatego nie jestem do końca pewien czy to ten sam serwis – po co mieli by zmieniać na przykład logo ? i całą główną stronę?
@Michał – a jednak..
Mogli choć bitmapy zmienić :)
http://www.szlachta.com.pl/?page=54
http://trees.pl/
“Nowina”
ul. Słowackiego 5a/48
26-600 Radom
Prezes Oleg Chorowiec
ot i cala tajemnica. Skad inspiracja wschodnim serwisem tez ladnie widac ;) Z KRS to poklamali , nie maja osobowosci prawnej. W KRS nie istnieja. Dzialaja w oparciu o wpis do ewidencji gospodarczej nr 056690 UM Radom.
Rzeczywiście, coś tu śmierdzi. Jeśli to zrzyna to winszuję projektantowi. Powinien otrzymać jakąś nagrodę w kategorii bezczelność.
@hazan: zrobiłbyś może coś swojego? Chętnie wszyscy popatrzymy na dzieci twojej wyobraźni.
Bo wiesz… krytykować każdy potrafi, ale już robić to nie ma komu :)
według mnie to nie jest kopia tylko PLAGIAT !!!
Przedmówcy mają rację co do polskich “klonów” linkedin, digga itd… Natomiast różnica jest taka, że jednak tutaj nie jest podpatrzony tylko pomysł, ale nawet layout.
Inną kwestią jest adaptować pomysły na polski rynek, a inną je po prostu kopiować. Wstyd :/
Zgadzam sie z Chrisem – mozna wzorowac sie na jakims serwisie, ale zeby zywcem kopiowac… Nieladnie… Kibicuje Polskim startupom, ale w tym przypadku… pozostaje jakis niesmak.
Powinno byc: Cieniutko.pl.
@wk – smyki.pl :)
Pozdrawiam – G.
Ja ja naprzykłąd dostałem mailing z reklamą bliziutko.pl z serwisu Trees.pl – jeśli więc chce Pan poszukać gdzie są źródła Bliziutko – polecam wypytać również zespół Trees.pl.
pzdr
[...] wciąż pojawiają się różnej maści błędy, a też okazuje się, że Bliziutko.pl to prawie „wierna kopia” innego serwisu. Podsumowując – rejestrujecie się tylko na własną [...]
Fotka.pl to zdecydowanie polski pomysł ;) Ach ten layout…
Proponuje spojrzeć na bliziutko. Strona przeszła mały redesign, pewnie z powodu tego posta ;)
Uuuuu – jesli podali fikcyjny KRS to moga pojsc siedziec za to :/
Jeśli była by to oryginalna strona rosyjska tylko zaadoptowana na polskę to logo pozostało by takie samo, a tak to plagiat i tyle
Faktycznie zmienili nieco str.gł. Ale to nie zmienia faktu,iż…. :)
[...] Jak się okazuje z cała niemal pewnością blizutko.pl jest kopią rosyjskiego serwisu. Przynajmniej jeśli chodzi o dizajn. Więcej o tym (zrzuty ekranu) na blogu Antyweb [...]
Najbardziej prawdopodobny scenariusz na przyszłość:
Ruscy oleją Polaków, bo to daleko. A serwis ma darmową i głośną reklamę.
Chcąc, niechcąc przyczyniamy się do dobrego startu bliziutko ;/
mirtesen.ru vs. bliziutko.pl – czyli jak polak w chińczyka się bawił…
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Niezmiernie ucieszony jestem tym, że znając projekt http://mirtesen.ru od kilku miesięcy zdarzyło mi się być świadkiem plagiatu w polskim Internecie pod nazwą http://bliziutko.pl. Takiej “chamskiej……
Reinmar: Myślałem nad taką opcją. Może ktoś z redakcji puścił w sieć taką plotę ,żeby zrobić darmową reklamę ?
Ale z drugiej strony przez taki numer ludzie napierają “niesmaku” do strony
Ale amatorka.
I na dodatek strona totalnie się sypie w Safari.
@riddle: jakby safari byla znaczaca przegladarka:)
[...] Marczak, z pomocą swoich czytelników “wykrył”, że rzeczona społecznościówka wykazuje spore podobieństwo z pewnym rosyjskim portalem. Pierwsza reakcja była taka, że to zapewne polska wersja owej [...]
To nie tak, ze pomysl jest zaczerpniety z Rosji. Serwis bliziutko.pl jest poprostu plagiatem!
No to mamy plagiat roku już za sobą.
to straszne!!! …a teraz czas na wasz sukces w internecie malkontenci
@BeDe: jasne, skopiujemy woomera i zmienimy tylko logo – sukces murowany!
Ta firma nie podaje nigdzie konta do wpłaty 30 zl. za program–TREES
oraz nie podaje e-maila—-moze go nie ma w ogóle???
stanisław
Maybe? Russian TRICKS???????????????
Jak jest mowa o portalu Bliziutko to wspomnę, że nie zrobili jeszcze opcji usówania konta. Można się zarejestrować, ale nie da rady się już wyrejestrować (przynajmniej logując się na konto mailowe). Kiedy kilka osób napisało o tym fakcie na blogu twórców, ci skasowali dane wpisy.
jak się wyrejestrować czy ktoś wie?
@wk:
http://www.motokraina.pl